ČSSD chce ve Sněmovně do voleb prosadit novelu o důchodu

Vládní ČSSD chce do voleb v Poslanecké sněmovně prosadit svůj poslanecký návrh zákona o dostupném bydlení a dřívější penze pro náročné profese. Představitelé strany to uvedli na dnešní tiskové konferenci v pražském Lidovém domě.

Novelu sociálních demokratů o důchodech projedná dnes odpoledne vláda, ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) doufá v to, že nejhůře s neutrálním stanoviskem. Poté bude záležet na Sněmovně, zda ji zařadí na program a připustí zrychlené projednání.

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že předpisy o dostupném bydlení a o předčasných odchodech do důchodů pro náročné profese chápou sociální demokraté jako dva dluhy, které zbývá ještě prosadit z programového prohlášení vlády. Protože předpis o bytech nepřipravilo ministerstvo pro místní rozvoj a neexistuje shoda na široké důchodové reformě, chce prosadit vlastní poslanecké návrhy.

Zákon o dostupném bydlení představila ČSSD loni. Měl by usnadnit obcím výstavbu bytů, počítá kvůli tomu s veřejně prospěšnými bytovými společnostmi. Zájemci o bydlení by si úvěr sami nebrali, spláceli by částku v nájemném. "Zákon je vypořádán z hlediska ministerstev pro místní rozvoj a práce a sociálních věcí. Vše záleží na tom, jestli bude vůle jednotlivých politických stran, jestli nám pomohou dostat ten zákon na pořad jednání," řekl poslanec ČSSD Jan Birke.

Podle podkladů pro dnešní jednání vlády by se kabinet mohl k poslaneckému návrhu ČSSD na dřívější odchody do starobního důchodu pro lidi v náročných a některých dalších profesích postavit neutrálně. Důchodová novela předpokládá, že pracovníci v náročných povoláních by mohli odejít do penze bez sankce až o pět let dříve. Základní pravidlo snížení důchodového věku vychází ze zásady, že za deset let náročné profese se sníží důchodový věk o rok, vysvětlila Maláčová.

Obdobnou předlohu podali sociální demokraté již dříve, Sněmovna ji dosud neprojednala. Nyní zahrnuje také zdravotnické záchranáře a záchranáře horské služby. Sociální demokraté chtějí, aby novelu Sněmovna schválila zrychleně už v úvodním kole. "Jedno hlasování může všechno vyřešit, navrhujeme to zrychleným způsobem," prohlásil Hamáček.

Zářijová schůze Sněmovny začne v úterý odpoledne a bude pravděpodobně poslední před volbami. Sestavení programu schůze bude rozhodující pro to, které předpisy se projednají a které s říjnovými volbami takzvaně spadnou pod stůl.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Poslanecká sněmovna důchody

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 5 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy