ČSSD se dostala do zisku téměř 100 milionů, vliv měla kauza Altner. Jak si vede ANO?

ČSSD loni hospodařila se ziskem 98,76 milionu korun po zdanění. Hospodářský výsledek strany zásadním způsobem ovlivnil úspěch u Nejvyššího soudu ve sporu o dluh s dědici advokáta Zdeňka Altnera. Nejvyšší soud v červnu zrušil pravomocné rozhodnutí soudů nižší instance, podle kterých měla strana zaplatit Altnerovým dědicům odměnu za zastupování ve sporu o Lidový dům 18,5 milionu korun a smluvní pokutu, která od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů korun. V roce 2018 ČSSD hospodařila se ztrátou 39,8 milionu korun.

Strana za loňský rok vykázala celkové náklady 10,25 milionu korun. Způsobeno to bylo zápornou nákladovou položkou 117,39 milionu, která odpovídá i stejnému poklesu krátkodobých závazků. Strana zrušení této položky ve výroční finanční zprávě zdůvodňuje právě rozsudkem Nejvyššího soudu, který zrušil předchozí rozsudky soudů nižší instance ve sporu ČSSD s Altnerem a jeho dědici.

Pravomocný rozsudek ve sporu s Altnerem vynesl Městský soud v Praze v roce 2016. Nárok byl už v rukou exekutora, ale strana ve stejném roce úspěšně požádala Nejvyšší soud o odklad vykonatelnosti. Od té doby se čekalo na verdikt, jehož vynesení zdrželo dědické řízení poté, co Altner zemřel. Loni v červnu Nejvyšší soud konstatoval, že smluvní ujednání o odměně za právní služby nebylo dostatečně určité. Záležitost vrátil na začátek Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Altnerovi dědici se rozhodnutí Nejvyššího soudu pokusili napadnout u Ústavního soudu, ale ten jim nevyhověl.

Nejvýznamnější nákladovou položkou ČSSD loni byly mzdové výdaje, které činily 48,8 milionu korun. Strana zaměstnává 79 lidí. Dalším významným výdajem byly náklady na kampaň před evropskými volbami, které dosáhly 12,96 milionu korun.

Výnosy ČSSD dosáhly 109 milionů korun. Hlavní část z toho tvořily příjmy ze státního rozpočtu. Příspěvek na činnost, vyplácený na základě získaných mandátů ve Sněmovně, Senátu a krajských zastupitelstvech, činil 66,45 milionu korun, příspěvek na činnost politického institutu 6,65 milionu korun a příspěvek na úhradu volebních nákladů, spojený s výsledkem v evropských volbách, 2,8 milionu korun. Pronájmem prostor v Lidovém domě a dalších nemovitostech straně vynesl 20,6 milionu korun. Na členských příspěvcích ČSSD vybrala 10,72 milionu korun, o rok dřív to bylo 16,3 milionu korun.

ČSSD také obdržela dary ve výši 2,1 milionu korun. Největším dárcem byl bývalý europoslanec a lídr kandidátky do Evropského parlamentu Pavel Poc, který straně věnoval zhruba 530.000 korun. Následovala bývalá europoslankyně a dvojka na kandidátce Olga Sehnalová, která darovala zhruba 380.000 korun. Množství přijatých darů se proti roku 2018 snížilo asi o polovinu, tehdy strana přijala 4,8 milionu korun.

Hnutí ANO loni hospodařilo se ziskem 63,4 milionu korun. Vyplývá to z výroční finanční zprávy zveřejněné na webu Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Na volby do Evropského parlamentu subjekt vedený premiérem Andrejem Babišem (ANO) vydal 32,2 milionu. V roce 2018 zaznamenalo ANO ztrátu bezmála 43 milionů korun.

Celkové výnosy ANO činily 163,3 milionu korun, z čehož příspěvky ze státního rozpočtu tvořily 147,7 milionu, tedy zhruba 90 procent. Dary hnutí ve výroční zprávě vyčíslilo na 12,2 milionu, což je o 30 milionů méně než předloni. Nejvíce hnutí darovali Jan Richter, celkem téměř 293.000 korun, a europoslankyně Radka Maxová (261.200 korun). Na členských příspěvcích ANO vybralo 3,4 milionu.

Náklady hnutí činily téměř 100 milionů. Za volby do Evropského parlamentu, v nichž získalo šest poslanců, ANO dalo 32,2 milionu, za volby do Senátu zhruba 362.000 korun a za volby do obecních zastupitelstev přes 45.000 korun. Mzdy vyšly hnutí na zhruba 18 milionů korun.

Mezi krátkodobými závazky nadále figuruje dluh ANO vůči jeho zakladateli a předsedovi Babišovi. Koncem roku 2018 činila bezúročná půjčka současného premiéra 25,1 milionu korun, v závěru loňského roku to bylo 24,3 milionu korun.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Zdeněk Altner Pavel Poc politické strany Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy