ČSSD potopila vláda s hnutím ANO, míní politolog

Politolog Daniel Kroupa míní, že sociální demokracii poškodila účast ve vládě. Hnutí ANO podle něj sice získalo nejvíce mandátů, ale fakticky volby prohrálo, protože ztratilo koaliční potenciál. V úspěchu koalice Spolu velkou roli sehrála osobnost Petra Fialy (ODS), který působil po celou volební kampaň věrohodně, řekl ČTK Kroupa, vysokoškolský pedagog a bývalý politik.

Propad komunistů Kroupa očekával. "V krajských volbách získali pouhá čtyři procenta. Sociální demokraté balancovali dlouhou dobu kolem hranice pěti procent a ukazuje se, že politika pana (Jana) Hamáčka po vyloučení svých oponentů ve straně byla špatná a hlavně účast ve vládě sociální demokracii poškodila," uvedl Kroupa.

Voliči od sociální demokracie a komunistů odešli podle mínění Kroupy především proto, že jejich strany se prezentovaly jako zastánci zájmu zaměstnanců a chudých lidí a přitom se spojily s velkokapitalistou, který sleduje svůj ekonomický prospěch.

Hnutí ANO volby podle politologa fakticky prohrálo. "Ztratilo koaliční potenciál a muselo by se spojit s extrémní stranou SPD k tomu, aby sestavilo vládu a získat nějakou další stranu, které ovšem spolupráci s ním vyloučily," řekl Kroupa. Mezi poražené podle něj patří také agentury pro výzkum veřejného mínění, které dělají preference politických stran.

Z hlediska koalice Spolu se podle Kroupy volby jeví jako jednoznačně vyhrané a oběma koalicím se podařilo získat ve Sněmovně pohodlnou většinu. "Velkou roli v úspěchu koalice Spolu sehrála osobnost Petra Fialy, který působil po celou volební kampaň velmi věrohodně, klidně a nekonfliktně, zatímco pan (Andrej) Babiš (ANO) a ostatní politici se pouštěli do osobních výpadů, i tohle ocenili mnozí voliči, kteří by jinak Petra Fialu nevolili," uvedl Kroupa.

Piráti a Starostové skončili třetí. V preferenčních hlasech Piráty přeskákali Starostové. "Určité procento jim jistě sebrala kampaň vedená proti nim, ale nejvíce Piráty poškodil fakt, že starosty na na kandidátce mnoho lidí zná. Starosta, který se osvědčil, získá hlasy, i kdyby se stokrát apelovalo na to, aby se nekroužkovalo," uvedl Kroupa.

Související

Danuše Nerudová měla být podle průzkumů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi mnohem vyrovnanějším soupeřem. Komentář

Výsledky voleb se oproti průzkumům opět liší. Déjà vu, z něhož plyne poučení

Říká se, že po bitvě je každý generál. Nemyslím teď vítěze prvního kola Petra Pavla, u prezidentských voleb a jejich výsledků se ale chvíli pozastavme. Oproti průzkumům se totiž v jedné věci hodně liší, takže prostor pro kritiku se nabízí. Daleko lepší ale bude, když zdůrazníme, v čem jsou průzkumy přínosem. 
Volby, ilustrační foto

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle CVVM koronavirus

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) koronavirus, lidé se ale při výběru strany orientovali více na sociální jistoty, ekonomiku a důchody. Koalice Spolu ve volbách podle agentury STEM bodovala v regionech s vyšší nadějí na dožití a větším podílem živnostníků, hnutí ANO a SPD tam naopak ztratily.

Více souvisejících

volby 2021 ČSSD

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy