Demokracie v Česku je nemocná a nevzkvétá. Musí se kultivovat, žádá Minář

Demokracie v Česku je podle organizátora nynějších demonstrací Mikuláše Mináře nemocná a nevzkvétá. Pokud by vrcholní politici respektovali její pravidla, k protestům by nebyl důvod. Minář to dnes uvedl v sídle Senátu na konferenci věnované třicetiletému vývoji po pádu komunistického režimu v někdejším Československu.

"Snažíme se, aby ta demokracie byla normální, aby tady platily určité normy. My neděláme revoluci, my děláme antirevoluci, protože se nesnažíme měnit systém, ale bránit systém před těmi, kteří porušují základní pravidla toho systému," uvedl Mikuláš Minář. Zmínil v této souvislosti respekt k ústavě, nezávislé justici a veřejnoprávním médiím.

"Pokud by vrcholní politici respektovali ta pravidla, tak nikdo neprotestuje," podotkl organizátor protestů, které jsou namířeny proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. "Demokracie je dneska nemocná, není bezúdržbová. Je to zahrada, která vyžaduje naši péči, a pokud se o ni nepečuje, zaroste plevelem a křovím. Myslím, že je na čase pustit se do pořádné kultivace," uvedl Minář.

Spolu s dalšími aktéry debaty se Minář v zásadě shodoval na tom, že Česko je po 30 letech bohatou a svobodnou zemí, jak uvedl například někdejší studentský aktivista z roku 1989 Pavel Lagner. "Země vzkvétá, ale jen v něčem a pro někoho," uvedl Minář s poukazem na to, že část obyvatel patří mezi ohrožené chudobou. Podle zakladatele pražských hudebních festivalů Davida Gaydečky je ale třeba neplést si svobodu se zůstatkem na bankovním účtu, i když míra osobního očekávání řady lidí nebyla v polistopadovém vývoji naplněna.

"Svoboda se nesmí protrpět. Možná v tomto okamžiku trochu trpíme, ale musíme svobodu bránit a musíme svobodu žít," uvedl místopředseda Senátu Jan Horník.

„(…) Mám motto: svoboda se nesmí protrpět. Možná v tomto okamžiku trochu trpíme, proto musíme svobodu bránit a zejména musíme svobodu žít,“ uvedl při zahájení místopředseda Senátu @HornikJan . Konferenci sledujte online ? https://t.co/rwZwLRtlXe. #30letsvobody pic.twitter.com/sedooFSvAF

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) November 15, 2019

Někdejší disident, bývalý český premiér a expředseda Senátu Petr Pithart poukázal na vizi německého filozofa Ralfa Dahrendorfa, podle něhož lze politický systém změnit za šest měsíců, ekonomickou transformaci provést za šest let, ale k vytvoření občanské společnosti jako kotvišti ústavní demokracie je třeba 60 let. "Jsme v půli se svou poutí, nezoufejme," řekl Pithart.

Rok 1989 byl podle Pitharta rokem zázraků. "Nikdo netušil, že se ten zvenčí mohutný blok (socialistického zřízení) zhroutí tak rychle a tak snadno," uvedl. V Česku tomu podle Pitharta na podzim roku 1989 pomohly jak symboly československých a českých dějin, tak příklad obyvatel socialistické části Německa, kterým bylo po umožněno odejít na Západ.

Související

Nákupy, ilustrační fotografie

Jak se za posledních 30 let změnily naše stravovací návyky?

Český jídelníček se v průběhu třiceti let proměnil. Češi si oblíbili zeleninu, ovoce, obiloviny a luštěniny. Méně začali konzumovat maso, mléko, cukr a brambory. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kilogramu méně než v roce 1989.
Mödlareuth

Peklo v Mödlareuth: Studená válka nerozdělovala jenom města, ale i vesnice

Celý svět si nedávno připomínal 30. výročí pádu Berlínské zdi, která ze dne na den rozdělila nejen německou metropoli, nýbrž i rodiny a přátele. Bariéry však za Studené války neprocházely pouze městy, nýbrž i vesnicemi. Příkladem je Mödlareuth, malá obec ležící na pomezí Bavorska a Durynska. O té informovala britská rozhlasová stanice BBC.

Více souvisejících

30 let od sametové revoluce Mikuláš Minář Senát ČR Andrej Babiš Petr Pithart Milion chvilek pro demokracii Jan Horník (STAN)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy