Demonstrace na Letné není proti výsledku voleb. Zeman a Babiš zneužívají moc, tvrdí Milion chvilek

Demonstrace spolku Milion chvilek nesměřuje proti výsledkům voleb, ale proti zneužívání moci politiky, kteří vyhráli volby. Při zahájení dnešního shromáždění na Letné to řekl místopředseda spolku Benjamin Roll. Pokud podle něj někteří politici nechápou, proč se akce koná, nepochopili význam svátku 17. listopadu. Roll poděkoval těm, kteří se o změnu režimu před 30 lety zasadili.

"17. listopad 1939 a 17. listopad 1989 nám ukazují, že boj za svobodu a demokracii nesmíme vzdát ani ve chvíli, kdy jsou zdánlivě definitivně zničeny, ani ve chvíli, kdy jsou zdánlivě definitivně navráceny," řekl Roll. Připomněl boj za svobodu ve světě. Zmínil Hongkong, Rusko či Čínu.

Podle místopředsedy pořádající organizace Česko čelí řadě problémů, jako jsou zanedbané regiony, exekuce, podfinancované zdravotnictví a školství či stav životního prostředí. Kritizoval premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle pořadatelů neřeší skutečné problémy, ale své osobní. "Červnová Letná (demonstrace) nebyla tečka, ale dvojtečka. Byl to začátek běhu na dlouhou trať," dodal Roll.

Podle něj předseda vlády i prezident Miloš Zeman zneužívají svou moc a rozdělují si zemi. "Neprotestujeme proti výsledku voleb, protestujeme proti zneužívání moci těmi, kteří volby vyhráli. Copak si mohou dělat cokoliv? Copak si máme nechat všechno líbit? Nikdo si nemůže dělat cokoliv, ani oni," uzavřel místopředseda spolku.

Podle šéfa spolku Mikuláše Mináře dorazilo dnes na Letnou přinejmenším tolik lidí jako v červnu.

„POZOR: HODNÝ, ALE MOC VELKÝ PES! Nedávno mi došlo, že přesně tohle jsme my – my všichni, kteří se scházíme na náměstích. Jsme sice možná hodný, ale už pořádně velký hlídací pes. A úkolem tohoto psa je bránit základní pravidla hry. Jaká pravidla chceme bránit?“Mikuláš Minář pic.twitter.com/sl2JQvqO2y

— Milion chvilek pro demokracii (@milionchvilek) November 16, 2019

Na červnové akci se podle pořadatelů sešlo na 250.000 lidí. Podle údajů mobilního operátora T-Mobile bylo na místě 283.000 lidí. Policie uváděla kolem 200.000 demonstrantů. Podle šéfa spolku Mikuláše Mináře dorazilo dnes přinejmenším tolik lidí jako v červnu.

Související

Mikuláš Minář

Mikuláš Minář mezi elitou. The Times ho řadí mezi 20 vycházejících hvězd

Britský deník The Times zařadil hlavního organizátora loňských protivládních demonstrací v Česku Mikuláše Mináře mezi 20 vycházejících hvězd, které je dobré vést v patrnosti v nadcházejícím roce. Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii se ocitl ve společnosti osobností, jako je španělská princezna Leonor, nový bavorský premiér Markus Söder či ruský opoziční aktivista Jegor Žukov.

Více souvisejících

Demonstrace proti Babišovi (16. listopadu 2019) Milion chvilek pro demokracii Andrej Babiš Miloš Zeman Praha

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy