Do krajských voleb bylo zaregistrováno 205 stran a hnutí

Do krajských voleb bylo letos zaregistrováno 205 kandidátních listin stran, hnutí nebo jejich koalic. Je to citelně méně než při minulých regionálních volbách před čtyřmi lety, kdy měli lidé na výběr z 269 kandidátek, přičemž odmítnuta byla jen jedna. Letos úřady vyřadily dvě kandidátky, které v Olomouckém a Plzeňském kraji podala Moravská a Slezská pirátská strana až po termínu pro předložení.

Aliance národních sil v Plzeňském kraji svou kandidátní listinu stáhla. Vyplývá to z informací ČTK z krajských úřadů, které o registracích do dneška rozhodovaly.

Největší výběr budou mít podobně jako v roce 2016 voliči v Moravskoslezském kraji a také v Jihočeském kraji, budou vybírat shodně z 20 kandidátek. Naopak nejméně přihlášených listin úřady zapsaly Královéhradeckém kraji, 12.

Počet zaregistrovaných kandidátních listin se proti volbám v roce 2016 snížil ve všech regionech. Souvisí to mimo jiné s tím, že některé opoziční strany vsadily na nestejnorodá předvolební koaliční spojenectví. Do krajských voleb se tradičně kromě parlamentních stran zapojily i regionální seskupení.

Očekává se, že krajské volby, které se uskuteční 2. a 3. října, budou pro mnohé strany testem před sněmovními volbami v příštím roce. Vítězství v regionálních volbách bude obhajovat vládní hnutí ANO, které před čtyřmi lety zvítězilo v devíti ze 13 krajů a získalo 176 z 675 mandátů. Volební vítězství ale dokázalo přetavit jen v pět hejtmanských křesel.

Stejný počet hejtmanů získala díky povolebním koalicím druhá ČSSD, přestože vyhrála jen ve dvou krajích. Získala 125 krajských zastupitelů, což představovalo zhruba pětinu křesel. Po jednom hejtmanovi mají KSČM (86 křesel), KDU-ČSL (61 křesel) a Starostové pro Liberecký kraj (SLK), kteří s partnerským hnutím STAN získali dohromady 56 mandátů. ODS obsadila 76 křesel, TOP 09 získala 19 mandátů, SPD 18 a Piráti pět mandátů.

Související

Volby, ilustrační foto

Výsledky krajských voleb jsou ve Sbírce zákonů, od středy lze podávat stížnosti

Výsledky krajských voleb byly dnes vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Od středy je bude možné zpochybnit u krajských soudů. Sbírka obsahuje také výsledky hlasování na Děčínsku, kde mandát už v prvním kole obhájil senátor Zbyněk Linhart (za STAN). Stížnosti na výsledky senátních voleb bude řešit Nejvyšší správní soud. Desetidenní lhůta na to skončí v pátek 16. října.
Volby, ilustrační foto

Výsledky krajských voleb získají oficiální podobu v úterý

Státní volební komise dnes schválila vyhlášení výsledků víkendových krajských voleb ve Sbírce zákonů. Oficiální podobu by tak měly získat v úterý, řekl novinářům ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Petr Vokáč. Ve sbírce se objeví také výsledky senátních voleb na Děčínsku, kde mandát už v prvním kole obhájil předseda senátního výboru pro veřejnou správu Zbyněk Linhart (za STAN).

Více souvisejících

Volby krajské Volby

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 2 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 2 hodinami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 9 hodinami

Zeman popsal svou verzi příběhu o abolici pro Mynáře. Fiala ji prý slíbil

Exprezident Miloš Zeman tvrdí, že současný premiér Petr Fiala (ODS) mu během jednání, které vedly ke jmenování jeho vlády po parlamentních volbách na podzim 2021, slíbil abolici pro tehdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře. Mynář se jí nedočkal a momentálně čelí obžalobě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy