Drsná kritika Zemana: Na Vítkově ho museli držet za ručičku, nechat se vodit jako děcko

Politik, architekt a někdejší pražský primátor Jan Kasl se nevybíravě pustil do prezidenta Miloše Zemana. Poukazuje na to že hlavu státu na Vítkově musela za ruku držet ochranka. Dalším politikům se nelíbí, že si prezident z předávání státních vyznamenání udělal jakousi soukromou párty.

Politici, zástupci armády, váleční veteráni i zástupci spolků si v pondělí u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli výročí vzniku samostatného Československa. U hrobu Neznámého vojína položili věnce prezident Miloš Zeman, který se ceremoniálu zúčastnil v těsném doprovodu dvou bodyguardů.

Na internetu se objevily fotky, jak jej jeden z mužů dokonce drží za ruku. Právě tyto snímky vyvolaly bouřlivou debatu. „Tak koukáme, jak se kluci drží za ruce... nebylo by pro prezidenta a vrchního velitele armády důstojnější sedět na vozíku, než se nechat vodit jako děcko po Vítkově?“ uvedl Kasl na facebooku.

I když má Zeman podle nedávné lékařské zprávy střešovické nemocnice zdravotní problémy, nejsou dle expertů natolik vážné, že by nezvládl vykonávat funkci prezidenta. Kasl přesto navrhuje, aby Zeman své působení v politice přehodnotil. „A možná by bylo nejlidštější přiznat neschopnost vykonávat náročnou funkci a rezignovat,“ vzkazuje na Hrad politik.

Kritický byl vůči Zemanovi i lidovec a někdejší ministr kultury Daniel Herman. „M. Zeman při jmenování generálů řekl, že každá služba se dá vykonávat dobře nebo špatně. Má pravdu. On svou službu naší zemi dobře rozhodně nevykonává. I u příležitosti 101. výročí vzniku samostatné ČSR to znovu ukázal. Stydím se, že Zeman stojí v čele naší země,“ rýpnul si na twitteru.

Dalším se nelíbí, že si Zeman z udělování vyznamenání udělal jakousi soukromou párty, na kterou pozval jen vybrané politiky. „Prý byla slavnost na Hradě pozitivní událostí a prý někdo kdesi rozděluje společnost...myslím, že rozdělování společnosti začíná na Hradě při rozesílání pozvánek,“ rýpnul si předseda ODS Petr Fiala.

„Prezident bohužel zcela zapomíná na své povinnosti státníka a stále více dělá z úřadu privátní servis pro své osobní a politické provokace. Žádný prezident republiky během 1. republiky ani po roce 1989 nezacházel s úřadem prezidenta tímto politováníhodným způsobem při takovýchto slavnostních příležitostech, kdy bychom měli prokázat zdvořilost, slušnost, velkorysost a tím i úctu k zakladatelům naší moderní státnosti a k její tradici,“ dodal Pospíšil

A podobně se vyjádřil i šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, „Státní vyznamenání patří mezi nejvyšší formy uznání ze strany státu. Většina z dnes vyznamenaných osobností ho bezesporu obdržela právem. Mrzí mě ale, že jejich ocenění bylo doprovázeno nedůstojným chováním prezidenta, který na oslavu státního svátku už nezve ani některé ústavní činitele, a který oslavy 28. října už předem pojal v duchu, jaký si naše republika nezaslouží,“ říká Pospíšil.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman státní vyznamenání Jan Kasl Jiří Pospíšil Petr Fiala (ODS) 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy