Exekuce, delší nouzový stav, pokuty pro firmy. Sněmovnu čeká náročné rokovaní

Sněmovna rozhodne na příští řádné schůzi o pokutách firmám za porušení protikoronavirových omezení nebo o uzákonění chráněného účtu pro dlužníky v exekuci. Obě předlohy vrátili dolní komoře senátoři. Poslanci budou s největší pravděpodobností projednávat také další prodloužení nouzového stavu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už ohlásil, že kabinet bude s ohledem na epidemii žádat o dalších 30 dnů. Nyní končí stav nouze v pátek 22. ledna.

První letošní řádná schůze Sněmovny začne v úterý 19. ledna odpoledne. Poslanci by se na ní měli sejít z preventivních důvodů opět v polovičním počtu. Výjimkou bude projednávání zákonů, které vrátil Senát. K přehlasování jeho stanovisek jsou nutné hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy nejméně 101 z nich. Schůze podle návrhu programu, jak jej projednal organizační výbor, potrvá tři týdny. S týdenní přestávkou na zasedání výborů by měla skončit v pátek 12. února.

Zavedení až třímilionové pokuty firmám za porušení restrikcí vydaných podle krizového zákona Senát odmítl. Horní hranice postihu je podle senátorů neúměrně vysoká a mohla by vést k likvidaci firem a živnostníků. Nyní hrozí pokuty jen jednotlivcům, a to až 20.000 korun. Vznik chráněného bankovního účtu, na němž by dlužníci v exekuci měli mít nezabavitelné peníze, chce Senát zjednodušit. Proti úpravám horní komory se ale postavila za předkladatele poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) i ministerstvo spravedlnosti.

K předlohám, které Senát dolní komoře vrátil k opětovnému posouzení, patří také návrhy zákonů o evidenci skutečných majitelů a o prověřování zahraničních investic. Zákon o prověřování investic by se měl podle senátorů výslovně vztahovat na dodávky jaderných zařízení od firem mimo NATO a EU.

V závěrečném schvalování je v dolní komoře například novela proti dvojí kvalitě potravin, jež by mohla zavést i kvóty na vybrané základní potraviny, které se produkují v Česku. Ve finále je také zahrádkářský zákon a novela trestního řádu, jež by mohla uzákonit trestnost šíření materiálu k propagaci národního socialismu a dalších podobných hnutí. Před schvalováním je ve Sněmovně rovněž návrh zákona, který se týká výkupu elektřiny z plánovaného bloku Jaderné elektrárny Dukovany.

Zrychleně ve stavu legislativní nouze by poslanci měli hlasovat o vládní předloze, podle níž by se ošetřovné nezapočítávalo od ledna do konce září do příjmu při posuzování nároku na různé sociální dávky. Lidé by tak nepřišli o přídavky na děti nebo o příspěvky na bydlení kvůli tomu, že jim se zpožděním dorazí ošetřovné za dva měsíce najednou či spolu se mzdou.

Případná žádost kabinetu ANO a ČSSD o souhlas s prodloužením nouzového stavu by byla již pátá v řadě. Na stav nouze se váže většina vládních protikoronavirových restrikcí. Lze také nasadit například vojáky na pomoc mimo jiné ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

Do finále by Sněmovna mohla poslat například návrh na přeměnu dětských skupin na jesle s přísnějšími pravidly, zavedení takzvaného klouzavého mandátu poslanců a nová pravidla takzvaného kurzarbeitu. Na podobě normy se vláda ANO a ČSSD dlouho nedokázala shodnout. Poslanci do ní navrhli desítky změn.

Návrh programu schůze čítá zhruba 490 bodů. Stejně jako při minulých schůzích se nepředpokládá, že se poslanci stihnou vypořádat se všemi.

Související

Vláda Petra Fialy

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli migrační vlně z Ukrajiny. Státu a samosprávám umožňoval stav nouze pružněji reagovat při ubytovávání lidí utíkajících před ruskou vojenskou invazí a umisťovat je i do některých prostor, kam by to jinak nebylo možné.

Více souvisejících

nouzový stav Poslanecká sněmovna Andrej Babiš Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) zákony Exekuce

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 27 minutami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

Peskov nechtěl komentovat tvrzení Kyjeva, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí ruská FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy