Gazdík nechce spolupráci STAN s Piráty při parlamentních volbách, Rakušan to vidí jinak

Lídr STAN ve Zlínském kraji Petr Gazdík, který je také místopředsedou hnutí, kritizuje jednání Pirátů, dvojblok ve Zlínském kraji nevytvořili. Piráti zástupcům STAN podle Gazdíka při povolebním jednání lhali, nakonec se podle něj přiklonili k variantě koalice, kterou chce vítězné ANO sestavit s Piráty, ODS a ČSSD.

Hnutí STAN mělo ve čtvrtek hlasovat o spolupráci s Piráty při parlamentních volbách. Gazdík navrhne, aby o tom nehlasovali, řekl dnes novinářům ve Zlíně.

"Naštvalo nás to, byl jsem v pondělí v Praze na vyjednávání s vedením Pirátů, kde nám bylo přislíbeno, že celostátní politika se projeví ve Zlínském kraji a Piráti nás budou brát jako preferovaného partnera. Na základě i toho jsme se rozhodli, že nepřijmeme nabídku ANO a nepůjdeme do koalice s ANO a tím nevystrnadíme Piráty z koalice. Že budeme postupovat férově a Pirátům o této nabídce řekneme a dáme najevo, že pro nás je prioritnější být v koalici s nimi, o čem svědčila i nabídka na post hejtmanky (pro Piráty), kterou bychom podporovali," uvedl Gazdík.

Ve Zlínském kraji dnes pravděpodobně oznámí ANO, Piráti, ODS a ČSSD vznik společné koalice. ČTK to nezávisle na sobě řekli zástupci ANO a Pirátů. Odpoledne mají všechny čtyři subjekty naplánované společné jednání ve Zlíně, po něm by vytvoření koalice mohly oficiálně oznámit. Z 45 křesel v zastupitelstvu by jich koalice měla 24. Volební jednička Pirátů Hana Ančincová dnes ČTK řekla, že Piráti vytvořili pro vyjednávání dvojblok s ODS. Společně podle ní odmítají spolupráci s dosavadním lidoveckým hejtmanem Jiřím Čunkem. Lidovci přitom dnes vyzvali Piráty, STAN a ODS k vytvoření funkční koalice, která by měla 26 křesel v zastupitelstvu.

Gazdík uvedl, že jej nejvíce mrzí, jakým způsobem se vše stalo. "Jsme z jednání Pirátů velmi rozladění. Piráti jsou nová strana a očekávali jsme od nich vyšší politickou kulturu, bohužel se to nestalo," uvedl Gazdík. "Jsme připraveni na to neuspět, že nás nemusí chtít každý do koalice, ale odmítáme být za blbce," uvedl Gazdík.

Navrhovaná koalice ANO, Piráti, ODS a ČSSD je podle Gazdíka velmi nesourodá, uvedené strany spojuje kritika nové nemocnice, kterou prosadil Čunek. Ve zdravotnictví v kraji však byly podle Gazdíka v minulosti vleklé problémy, které způsobila ČSSD. Naopak koalice lidovců, STAN, Pirátů a ODS by byla podle Gazdíka přirozená a měla by více hlasů.

Předseda STAN Vít Rakušan nevidí důvod, proč by mělo hnutí na čtvrtečním jednání celostátního výboru odložit hlasování o další spolupráci s Piráty. 

"Je to trochu vypjatá situace v jednom kraji. Spolupráce v 11 dalších krajích s Piráty po krajských volbách je velmi dobrá," řekl Rakušan ČTK. Uvedl, že na jednání má nyní hnutí 24 hodin včetně zasedání předsednictva, které bude celostátnímu výboru předcházet. Výbor se má vyjádřit k variantám postupu před sněmovními volbami roku 2021.

Jednání výboru STAN, který má probrat varianty postupu v nadcházejících parlamentních volbách, začne ve čtvrtek v 15:00. "Budeme o tom diskutovat, ale u nás má každý právo dát celostátnímu výboru návrh, jaký uzná vhodné," uvedl Rakušan. Dodal, že konečné slovo bude mít výbor. Pokud Gazdík návrh přeloží, bude o něm výbor hlasovat. "Nedělal bych radost konkurenci nějakými takovými výroky, uklidněme tu situaci," uzavřel.

Na twitteru posléze Gazdík uvedl, že navrhuje odložení hlasování na čtvrtek 22. října. "Kolegům vysvětlím důvody. Myslím, že stojí za odložení. Paradoxně to muže velmi pomoci v případných nesrovnalostech v naší, doufám, budoucí koalici s Piráty," poznamenal.

Související

Petr Gazdík (STAN)

Balaš bude mít 16 poradců, na ministerstvo se vrací Gazdík

Ministru školství Vladimíru Balašovi (za STAN) bude se vzdělávací politikou pomáhat 16 poradců. Jsou mezi nimi například bývalí ministři školství za STAN a za ANO Petr Gazdík a Robert Plaga, zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl a předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV) Lenka Felcmanová. Na webu ministerstva to dnes uvedla jeho mluvčí Aneta Lednová.

Více souvisejících

Petr Gazdík Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana Zlínský kraj Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Zemanův stav se přes noc nezměnil, nové informace mají být zítra

Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od minulého týdne leží v pražské Fakultní nemocnici Motol, kde podstoupil operaci. Podle posledních informací je při vědomí a spolupracuje s lékaři na rehabilitaci po provedeném zákroku. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy