Hejtman Půta osvobozen, lídři STAN vítají verdikt soudu

Představitelé hnutí Starostové a nezávislí (STAN) uvítali dnešní rozhodnutí libereckého krajského soudu, který zprostil obžaloby z přijetí úplatku a zneužití pravomoci tamního hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj). Šéf STAN Vít Rakušan v tiskové zprávě uvedl, že o Půtově nevinně vůbec nepochyboval. Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) verdikt považuje za pozitivní signál, že v ČR nelze odsoudit kohokoliv bez důkazů.

V korupční kauze spojené se dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany (GEPO) za téměř 100 milionů korun soud všech 12 obžalovaných lidí včetně Půty a také čtyři firmy osvobodil. Státní zástupce pro Půtu navrhoval pět let vězení.

Krajský soud mě před malou chvílí zprostil obžaloby. Podle jeho výroku se činy, ze kterých jsem byl před více než 5,5 lety obviněn, nestaly. Děkuju vám všem za vytrvalou podporu. pic.twitter.com/kYKk7LzjFt

— Martin Půta (@MartinPuta) May 26, 2020

"Je to pozitivní signál, že v České republice nelze jakoukoli osobu odsoudit bez důkazů, jen na základě spekulací či závisti konkurentů," uvedl v tiskové zprávě Polčák.

Europoslanec považuje verdikt za očištění Půty jako hejtmana i člověka. "Je až neuvěřitelné, jak jednoduché může být v této zemi pošpinit pověst komunálních i krajských politiků. Takových případů je celá řada, a přestože byli po letech stejně jako Martin očištěni, tak jim to nevrátí čas strávený taháním po soudech, veřejnou nálepku podvodníků, pošramocenou pověst či náročný tlak na lidskou psychiku," uvedl Polčák, který dorazil Půtu podpořit k soudu.

Rakušan uvedl, že Půtu zná jako pracovitého hejtmana, za kterým jsou vidět výsledky usilovné a koncepční práce. "Považuji ho ale také za férového a čestného člověka, který mi byl vždy ochoten poradit a předat své zkušenosti," řekl Rakušan. Dodal, že o nevinně libereckého hejtmana ani na vteřinu nepochyboval.

Související

Martin Kuba (ODS)

Jihočeský hejtman Kuba zůstane v čele Asociace krajů, změnil se místopředseda

Předsedou Asociace krajů ČR (AK ČR) bude i v dalších dvou letech jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Místopředsedou bude nově liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který vystřídá Iva Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje. Oba dva představitelé byli dnes na zasedání AK ČR v Hnanicích na Znojemsku zvoleni jednomyslně, chyběl pouze pražský primátor řekla ČTK mluvčí asociace Hana Brožková.
Martin Půta

Půta se poučil z korupční kauzy. Jinak bych už možná nebyl hejtmanem, řekl

Deset let stojí v čele Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), a to navzdory tomu, že osm let figuruje v korupční kauze spojené s financováním projektů dotovaných z evropských fondů nejprve jako obviněný, později jako obžalovaný. Hejtmanů, kteří by byli tak dlouho ve funkci, není mnoho. Tři volební období působil ve funkci hejtmana Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD), třetí volební období je hejtmanem také Martin Netolický v Pardubickém kraji.

Více souvisejících

Martin Půta Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN) Stanislav Polčák

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy