Hejtman Vondrák požaduje vysvětlení mimořádných opatření

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) bude požadovat zdůvodnění nových protiepidemických opatření, která hygienici v pátek s okamžitou platností nařídili v celém Moravskoslezském kraji. Hejtman to dnes uvedl na svém facebookovém profilu. Podle hygieniků jsou ale nově nařízená opatření smysluplná.

Hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region. Do té doby omezení platila jen v okresech Karviná a Frýdek-Místek. V kraji se tak znovu musí nosit roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách. Omezení se týkají i návštěv v nemocnicích či domovech seniorů, provozu restaurací a barů, hromadných akcí i takzvaných pendlerů. Okamžitá platnost i rozsah opatření vyvolala kritiku. Před sídlem hygieniků v Ostravě se ještě v podvečer objevily protestní nápisy. Hygienici nová nařízení zdůvodnili případy komunitního šíření covidu-19, u nichž nelze dohledat původ nákazy, a přesunem případů do rizikové skupiny lidí nad 65 let. Označili je za preventivní.

"V tomto kraji se neděje nic výjimečného. Svolávám na pondělí Bezpečnostní radu kraje, budu požadovat zdůvodnění každého z bodu vydaných opatření," uvedl dnes Vondrák.

Ředitelka krajských hygieniků Pavla Svrčinová v reakci na jeho slova ČTK řekla, že každý bod vydaných opatření je smysluplný a opodstatněný tím, že se objevují malá lokální ohniska bez souvislosti. "Nemůžeme přijít na to, odkud se to tam bere. Prostě těch nemocných je více. Není to tak, že by to bylo 200 či 300 případů, ale pořád to osciluje mezi 30 až šedesáti sedmdesáti případy za den," uvedla dnes pro ČTK Svrčinová.

Podle ní hygienici opatření dostatečně odůvodnili. Dodala, že nařízení neomezují žádné ekonomické aktivity a jsou zaměřeny hlavně na lidi. "Roušky, opatření ve fabrikách, protože jsme zjistili, že sami to na základě svých krizových plánů neudělali, dezinfekce na zastávkách, dezinfekce madel, košíků a tak podobně. To si myslím, že je naprosto na místě," dodala.

Zpřísněná opatření v pátek kritizovala například ředitelka zrušeného festivalu Colours of Ostrava. Snížení hranice účastníků hromadných akcí z 1000 na 100 znemožnilo pokračování NeFestivalu, který měl v Ostravě nahradit právě zrušené Colours of Ostrava.

Podle posledních pátečních údajů chytré karantény, které hejtman zveřejňuje, se v regionu od počátku pandemie nakazilo 3891 lidí.

Data a údaje o nemocných se z různých zdrojů liší, důvodem jsou odlišné způsoby zpracování údajů. Například Krajská hygienická stanice Ostrava k pátečnímu podvečeru v regionu evidovala 3596 pozitivně testovaných. Hejtmanství ale dřív poukazovalo na to, že hygienici byli v prodlení se zpracováváním údajů. Hygienici navíc data o nemocných vykazují až v okamžiku, kdy s nimi mají epidemiologické šetření. Statistika, kterou ke koronaviru zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví, zase v regionu dnes udává kumulativně 3942 nemocných od počátku pandemie.

Související

Více souvisejících

Moravskoslezský kraj Ivo Vondrák (hejtman) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy