Imunitní výbor má vést Válková, vlivný rozpočtový Bernard

Předsedou vlivného rozpočtového výboru by se měl stát někdejší hejtman Plzeňského kraje a nynější náměstek hejtmanky Josef Bernard (STAN). Do čela mandátového a imunitního výboru, který nová Sněmovna ustaví jako první už ve středu, zřejmě zamíří vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO), která vedla v minulém volebním období petiční výbor.

ČTK dnes o nominacích informovali předseda klubu Starostů Jan Farský a první místopředseda frakce ANO Jaroslav Faltýnek.

Dolní komora bude mít i v tomto volebním období 18 výborů. Organizační výbor vždy vede předseda Sněmovny. Do této funkce by měli poslanci ve středu zvolit podle plánů sněmovní většiny v podobě koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. Obě koalice mají mít podle smlouvy, kterou jejich představitelé uzavřeli v pondělí, předsedy devíti odborných výborů. Opozici, kterou bude představovat ANO a SPD, tedy připadne vedení osmi odborných výborů.

Občanští demokraté budou mít podle koaliční dohody předsedy hospodářského, bezpečnostního a zdravotního výboru. Jména kandidátů do těchto funkcí zveřejnili již dříve. Hospodářský výbor má vést Ivan Adamec, bezpečnostní Pavel Žáček a zdravotnický Bohuslav Svoboda. Lidovcům připadne sociální výbor, v jehož čele má stanout Vít Kaňkovský, a evropský výbor, jenž má stejně jako v minulém volebním období řídit Ondřej Benešík. Poslanci TOP 09 povedou podle smlouvy zahraniční a zemědělský výbor, kandidáti zatím nejsou známi.

Starostům připadne podle koaliční smlouvy vedle vedení rozpočtového výboru také předsednické křeslo výboru pro životní prostředí. STAN do něj podle Farského nominuje Janu Krutákovou. Piráti, kteří v říjnových volbách obhájili čtyři z 22 mandátů, nepovedou podle dohody žádný z výborů.

Hnutí ANO nabídla sněmovní většina podle dřívějšího vyjádření předsedkyně frakce Aleny Schillerové vedení šesti výborů. Vedle mandátového a imunitního výboru jde o předsednická místa v ústavně-právním, branném, školském, správním a volebním výboru, jenž má na starostí média. Představitele ANO, které má nejpočetnější klub, nabídka zklamala. Kandidáti hnutí na předsedy výborů nejsou kromě Válkové známi. "Zatím je to předčasné," uvedl Faltýnek.

Z předpokládaného rozdělení předsednických křesel ve výborech vyplývá, že zástupci SPD by mohli vést kontrolní a petiční výbor. "Zatím nevíme, které výbory dostaneme," napsal ČTK předseda klubu SPD Radim Fiala. Zástupci sněmovní většiny s představiteli hnutí podle něho nejednali, což Fiala pokládá za "arogantní přístup a špatný začátek". O nominantech SPD na předsedy výborů musí rozhodnout poslanecký klub, dodal.

Související

Helena Válková /ANO/

Válkovou vláda odvolala z funkce zmocněnkyně pro lidská práva

Vláda dnes odvolala z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva poslankyni opozičního hnutí ANO Helenu Válkovou. Na pozici skončí k 31. lednu. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu. Návrh na jmenování případného nového zmocněnce či zmocněnkyně dnes vláda v programu neměla.

Více souvisejících

Helena Válková (ANO) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy