Kdo bude novým šéfem Senátu? Zesnulého Kuberu zatím zastoupí Růžička

Zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu bude v čele horní komory nyní zastupovat její první místopředseda Jiří Růžička (za STAN). Postup při volbě Kuberova nástupce ve vedení Senátu by měl projednat v úterý před polednem organizační výbor horní komory. Uskutečnit by se mohla už na schůzi v příštím týdnu. Růžička chce ale navrhnout k volbě předsedy horní komory mimořádnou schůzi Senátu, která by se konala v první polovině února.

"Příští týden je brzy, týden je krátká doba, je potřeba jednání klubů," zdůvodnil v České televizi odklad Růžička. "Navrhnu mimořádné jednání Senátu věnované volbě, na času se dohodneme zítra, troufnul bych si odhadnout nějaké dva tři týdny, že by mohly stačit," dodal.

S velkým smutkem sdělujeme, že zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera. pic.twitter.com/lhXRfrtxhF

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) January 20, 2020

Kandidáty budou moci podle zákona o senátním jednacím řádu navrhovat senátní volební komisi senátorské kluby i jednotliví senátoři "nejpozději 24 hodin před zahájením volby". Ta by se tak mohla teoreticky uskutečnit už na schůzi, která začíná 29. ledna.

Předsedovi Senátu přísluší ze zákona mimo jiné vyhlašovat volbu prezidenta republiky i jeho rezignaci, dávat souhlas s vydáním senátora k trestnímu stíhání nebo svolávat, zahajovat a ukončovat schůzi Senátu nebo jmenovat a odvolávat senátního kancléře po schválení organizačním výborem. Růžička také bude muset oficiálně oznámit prezidentovi Miloši Zemanovi a ministru vnitra Janu Hamáčkovi, že Kuberův mandát úmrtím zanikl.

Kuberovo místo v Senátu za Teplicko obsadí vítěz doplňovacích voleb. Bude je muset vyhlásit prezident Miloš Zeman tak, aby se uskutečnily do 90 dnů, tedy nejpozději 17. a 18. dubna. Vítěz voleb se mandátu ujme na zbytek Kuberova funkčního období, tedy zhruba na čtyři roky do 13. října 2024.

Související

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera zemřel před třemi lety. Senátoři dnes uctili jeho památku

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně s dalšími členy senátorského sboru uctil na nádvoří Valdštejnského paláce památku svého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS). Pietního aktu u lavičky, která byla pojmenována po bývalém šéfovi horní komory, jenž zemřel před třemi lety, byla přítomna také vdova Věra Kuberová s dcerou.
Jaroslav Kubera

V Lounech odhalili pamětní desku Jaroslava Kubery

Na rodném domě bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) dnes odhalila jeho manželka Věra pamětní desku. V příštím týdnu by Kubera, který zemřel náhle před dvěma lety, oslavil 75 let. Dlouholetému primátorovi Teplic a senátorovi za Teplicko loni město udělilo čestné občanství.

Více souvisejících

Jaroslav Kubera Jiří Růžička (senátor) Senát ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy