King skončí ve funkci velvyslance USA v Česku, Biden navrhne nového ambasadora

Americký velvyslanec v České republice Stephen King skončí ve funkci nejpozději 20. ledna, na kdy připadá inaugurace nového prezidenta USA Joea Bidena. Ambasádu dočasně povede jeho zástupkyně Jennifer Bachusová, dokud prezident nenavrhne a Senát neschválí velvyslance nového. Na dotaz ČTK to uvedlo tiskové oddělení velvyslanectví.

"Po zvolení nového prezidenta se očekává, že velvyslanci rezignují na svou pozici a zemi opustí do 20. ledna, dne inaugurace. Velvyslanec King do tohoto data odjede z České republiky a jeho zástupkyně Jennifer Bachusová se stane chargé velvyslanectví, dokud prezident USA nenavrhne a Senát neschválí nového velvyslance nebo velvyslankyni," napsala tisková sekce ambasády.

Velvyslanec Stephen B. King v lednu ukončí svou českou misi. Má velkou zásluhu na úspěšném rozvoji česko-amerických vztahů v oblasti obrany. Dnes jsem @USAmbPrague poděkoval a popřál mu do budoucna vše nejlepší. pic.twitter.com/S9sELeh2zK

— Lubomír Metnar (@metnarl) December 17, 2020

King v rozhovoru pro SeznamZprávy.cz označil své působení v Česku v roli velvyslance za "největší poctu svého života". Očekává, že jeho nástupce bude nominován ve druhé polovině příštího roku.

Podnikatel a stoupenec republikánské strany King je v pořadí devátým ambasadorem USA v Česku. Úřadu se ujal v prosinci roku 2017 po právníkovi Andrewovi Schapirovi, se kterým neměl dobré vztahy prezident Miloš Zeman.

Sbor volitelů v pondělí zvolil Bidena 46. prezidentem Spojených států. Získal 306 hlasů, končící prezident Donald Trump jich obdržel 232. Oficiálně bude výsledek volebního procesu vyhlášen až 6. ledna v Kongresu. Dne 20. ledna by pak Biden měl složit prezidentskou přísahu.

Související

USA

Bitva s koronavirem: Česku pomůže sedm amerických zdravotníků

České republice pomůže zvládat koronavirovou krizi sedm vojenských zdravotníků ze Spojených států. Českým lékařům budou radit a budou s nimi konzultovat osvědčené postupy. Budou také vybaveni na virtuální spolupráci s americkými středisky, která se zabývají infekčními onemocněními. V tiskové zprávě to ČTK sdělila americká ambasáda v Praze.

Více souvisejících

Stephen King (velvyslanec) Velvyslanectví: USA Praha diplomacie USA (Spojené státy americké) Česká republika Joe Biden

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy