Kolik se dá vydělat na volbách? Stranám jde o stovky milionů korun

Strany, hnutí a koalice soupeří ve sněmovních volbách vedle politického vlivu v zemi přeneseně také o státní příspěvky. Lepší volební zisk pro ně znamená vyšší dotace. Příspěvků jsou ze zákona o politických stranách a z volebního zákona tři druhy.

Uskupení mohou dostat jednorázovou částku za získané hlasy a dva pravidelné příspěvky na činnost, a to stálou dotaci a dotaci za získané mandáty. Celkem jde za čtyři roky o stamiliony korun.

Za každý hlas, který strana, hnutí nebo koalice ve volbách získá, dostane ze státního rozpočtu stokorunu. Volební zákon charakterizuje tuto dotaci jako příspěvek na úhradu volebních nákladů. Přísluší ale jen seskupení, které obdrží ve volbách nejméně 1,5 procenta z celkového počtu platných hlasů. Výše zásahu do státní pokladny proto závisí i na volební účasti.

Úspěšnější seskupení dostávají od státu dotace na činnost. Na stálý příspěvek šest milionů korun mají podle zákona o politických stranách nárok ty s nejméně tříprocentním volebním ziskem. Za každou započatou desetinu procenta hlasů navíc až do pěti procent získávají ročně 200.000 korun navíc. Dotace tedy může dosáhnout nejvýše deseti milionů korun za rok. Státní příspěvek na mandát za jednoho poslance činí 900.000 korun ročně.

Nejvyšší desetimilionovou roční dotaci na činnost a příspěvky za mandáty dostávají všechna uskupení, která se do Sněmovny dostala. Nyní jde tedy o vládní hnutí ANO a ČSSD a o opoziční ODS, Piráty, SPD, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Na dotaci za hlasy dosáhli po minulých volbách ještě Svobodní.

Za nynější celé čtyřleté volební období získá ANO na příspěvcích souvisejících se sněmovními volbami podle propočtu ČTK 470,8 milionu korun, ODS 187,3 milionu korun, Piráti 173,8 milionu korun a SPD 173,1 milionu korun. Celkový příjem komunistické strany z těchto dotací bude činit 133,3 milionu korun, sociální demokracie 130,8 milionu korun a KDU-ČSL 105,4 milionu korun. TOP 09 si přijde na 92,1 milionu korun a STAN na 87,8 milionu korun. Svobodní obdrželi za voličské hlasy před čtyřmi lety 7,9 milionu korun.

Stát vyplácí politickým stranám a hnutím každoročně přes 550 milionů korun. Loni to bylo zhruba 564 milionů Kč. V roce sněmovních voleb je částka vyšší. V minulém volebním roce 2017 stát poslal seskupením celkem zhruba miliardu korun.

Související

Více souvisejících

Volby politické strany

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 30 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy