Lidovecká senátorka Seitlová vyzvala inspekci, aby zvážila uzavření výpusti do Bečvy

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) by podle místopředsedkyně Senátu Jitky Seitlové (KDU-ČSL) měla zvážit uzavření výpusti, ze které opakovaně unikají látky do řeky Bečvy. Seitlová to řekla na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Lidovecký předseda Marian Jurečka kritizoval to, že ve čtvrtek se pravděpodobně na plénu Sněmovny o záležitosti nebude diskutovat, neboť na plánovaný čas 11:00 byl nakonec zařazen jiný bod.

Do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince dnes opět unikla neznámá látka. Nahlášen je úhyn ryb, avšak pouze v jednotkách kusů, řekla ČTK mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová. Podle starosty Valašského Meziříčí Roberta Stržínka (ANO) je však možné, že nejde o otravu ryb. Podle zprávy města látka do řeky unikla z výpusti pod mostem na pravém břehu řeky, která vede z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm.

U kanálu z Rožnova se objevila v řece také minulé úterý pěna. Rozbory poté prokázaly zvýšené množství dusitanového dusíku, úhyny ryb ani jiných živočichů však tehdy nebyly potvrzeny. Na stejném místě se hladina řeky zpěnila také koncem října. Výsledky rozborů prokázaly ve vodě zvýšený výskyt niklu, který není podle ČIŽP pro člověka významně toxický. Policie i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) označili už dříve kanál vedoucí z továrního areálu v Rožnově pod Radhoštěm za možný zdroj zářijové havárie, kdy do řeky unikly kyanidy.

Podle Seitlové mají inspekce i vodoprávní úřady ze zákona kompetenci výpusť uzavřít. "Jestli je tam takový nepořádek, je potřeba zvážit, zda nepřistoupit k tomuto opatření," poznamenala.

Kyanid vypustil do Bečvy neznámý pachatel 20. září, případ vyšetřují vsetínští kriminalisté. Závažná ekologická havárie postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři více než 40 tun ryb.

Deník Referendum v pondělí uvedl, že v den otravy řeky se ve valašskomeziříčské chemičce Deza stala havárie. Deza patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Chemička po otravě řeky popřela, že znečištění šlo od ní. Mluvčí ČIZP Nastoupilová poté ČTK řekla, že brněnští inspektoři ČIŽP na základě místního vyšetřování vyloučili společnost jako možného původce havárie.

Plénum Sněmovny by se situací na řece Bečvě mělo zabývat ve čtvrtek dopoledne po odpovědích členů vlády na písemné interpelace. Jurečka ale míní, že "díky taktickému zásahu koaličních poslanců" na bod nedojde, neboť mu byl předřazen jiný, týkající se stanovení pravidel pro konání videokonferencí při schůzích sněmovních výborů a komisí.

Podle šéfa lidovců se nabízí otázky, jak rychle a kvalitně byly po zářijové havárii odebrány vzorky, z jakých míst nebo jakým způsobem byli přizváni kompetentní lidé a orgány. "Pro mě teď není namístě, abych křičel, že má ministr životního prostředí odejít. Ale jestliže v příštích dnech nebo týdnech neprokáže, že lidé z jeho resortu postupovali správně, tak potom i on nese spoluodpovědnost a měl by případně zvážit odchod z resortu," poznamenal. Chápe, že ministr není odpovědný za každého člověka, ale časté incidenty podle Jurečky mohou poukazovat na možné systémové chyby. K rezignaci Brabce v úterý vyzvalo hnutí STAN, ministr ji odmítl.

Související

Josef Suchánek

"Zemanův kanál nemá opodstatnění." Olomoucký kraj projekt odmítl, píše na ministerstva

Zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes vyslovilo nesouhlas s projektem stavby kanálu Dunaj-Odra-Labe, jehož značná část by měla vést přes území tohoto kraje. Zastupitelé zároveň schválili znění dopisu adresovaného ministerstvu dopravy a ministerstvu pro místní rozvoj, ve kterém je vyjádřen nesouhlas krajské samosprávy se stavbou kanálu. Usnesení o zahájení přípravy na tuto rozsáhlou stavbu přijala 5. října vláda.
Wagenknecht, Lukáš

Senát bude mít nově deset výborů, změnili se tři předsedové

Senát bude mít nově deset výborů místo dosavadních devíti. Důvodem je rozdělení zdravotního a sociálního výboru. Senátních komisí zůstane nadále osm. Schválili to dnes senátoři na první povolební schůzi horní komory Parlamentu. Na obsazení míst ve vedení výborů se předem dohodly senátorské kluby.

Více souvisejících

Jitka Seitlová Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL úhyn ryb v řece Bečvě Česká inspekce životního prostředí

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy