Minář chce založit novou stranu, politologové varují: Opozice se roztříští ještě víc

Založení nové politické strany Mikulášem Minářem by oslabilo a roztříštilo opozici. Vyplývá to z názorů politologů, které oslovila ČTK. Podle některých z nich by takový krok posílil především předsedu hnutí ANO, premiéra Andreje Babiše (ANO). Minář dnes oznámil, že odchází z čela spolku Milion chvilek. Chce se rozhodnout, zda založí vlastní politickou stranu.

Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu v Praze ČTK řekl, že ho informace o zakládání nového hnutí vyděsila. "Odpůrci Babišova a Zemanova stylu i obsahu vládnutí nemají problém s tím, že by si nemohli vybrat v důsledku malé nabídky. Právě naopak," poznamenal. Opozice je podle něj natolik roztříštěná, že to volbu voličů komplikuje. "Zakládat nový subjekt považuji za špatný nápad, který prospěje jedinému člověku - Babišovi," poznamenal. Minářovi proto doporučil, aby se přidal k některé již existující straně nebo hnutí.

Petr Just z Metropolitní univerzity v Praze Minářovu motivaci chápe, domnívá se ale, že jím založený nový subjekt se bude prát o hlasy se stávajícími opozičními stranami. Podotkl, že Minář sice tvrdí, že chce oslovit voliče nové, dosavadní nevoliče či stávající voliče koaličních stran, neřekl ale zatím, jak to chce udělat. Minář podle něj hovoří o tom, že ze sociologických sond, které má k dispozici, má 20 procent voličů ANO pozitivní či neutrální vztah k Milionu chvilek. "I kdyby se mu podařilo všechny tyto hlasy 'přetáhnout' od ANO, k čemuž ale nemusí vůbec dojít, anebo ne v takovém objemu, bude to znamenat nějakých pět až šest procent. O zbytek by si konkuroval s ostatními opozičními stranami," myslí si Just. Upozornil, že zatím ale není jasné, čím se chystá oslovit dosavadní nevoliče, což jakékoli odhady výrazně omezuje.

“To neděláš dobře”, Mikuláši.Tak dlouho jako předseda @milionchvilek vyzýval opozici ke sjednocení, až začal vymýšlet novou opoziční stranu.Přeju Vám mnoho štěstí v reálné politice, @MikulasMinar ! https://t.co/RMmWjeGgoX

— Tomáš Czernin (@TomasCzernin) September 28, 2020

Pokud podle Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně Minář založí vlastní formaci, půjde o krok ke tříštění opozice, která je již dnes značně rozdělená.

Poznamenal také, že spolek Milion chvilek stál do značné míry na "protibabišovském" tématu. "Vystavět na tom, že jsem proti Babišovi, úspěšný subjekt, je podle mě málo pravděpodobné. To by musela být koncepčně širší záležitost," uvedl Kopeček. Poukázal na to, že současná česká politická scéna je "mimořádně plná" různých formací. Podotkl také, že Minář se chystá nové hnutí založit v době, kdy pro společnost je důležitá otázka koronaviru a záležitost tzv. babišových kauz není v popředí zájmu. Je proto podle něj sporné, zda bude mít jeho snaha skutečně nějaký efekt. Zároveň vyslovil názor, že Minářův odchod bude znamenat konec Milionu chvilek, protože hnutí přijde o svůj "motor".

Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy považuje Minářovo rozhodnutí za logický krok. "Milion chvilek pro demokracii nemůže demonstrovat čili jeho potenciál pohřbila pandemie," podotkl. Zároveň podle něj Minář dlouhodobě kritizoval i opoziční strany, že nemají vize a nedokážou pořádně spolupracovat. "Takže se do toho musí pustit sám. Reálně ale hrozí, že opozici ještě více rozdrobí," uvedl.

Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo hnutí ANO vedené nynějším premiérem Babišem. Spolek pořádá demonstrace, při nichž kritizuje Babiše mimo jiné za střet zájmů a nedodržování volebních slibů. Loni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo podle organizátorů až 250.000 lidí. Minář řekl, že dal funkci předsedy spolku k dispozici v pátek. Spolek to v sobotu přijal a za nového předsedu si zvolil Benjamina Rolla, který podobně jako Minář v čele Milionu chvilek působí už od jeho vzniku

Související

Petr Pithart

Milion chvilek udělil čestná členství Pithartovi nebo Minářovi

Milion chvilek dnes na setkání ke čtyřletému výročí založení spolku udělil čestná členství osobnostem, které dlouhodobě inspirují a probouzejí k aktivitě občanskou společnost. Hlavním pojítkem celé akce byly rozhovory o roli občanské společnosti nejen v časech krize, ale i o tom, jakou roli mohou aktivní občané sehrát v nadcházející volbě prezidenta.
Mikuláš Minář

Minářovo hnutí Lidé PRO končí, kandidovat nebude

Hnutí Lidé PRO, jehož vznik v prosinci oznámil bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, končí a podpoří jiné opoziční demokratické strany. Na twitteru to oznámil bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka, který s Minářem na projektu spolupracoval.

Více souvisejících

Mikuláš Minář politické strany Petr Just Ladislav Mrklas Hnutí ANO

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy