Nečas odmítl napsat svůj názor na Šlachtu do knihy, uvedl Klíma

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) dostal možnost prezentovat svůj pohled na práci bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty v knize o kariéře tohoto vysoce postaveného policisty Třicet let pod přísahou.

Při slavnostním uvedení publikace to dnes řekl publicista Josef Klíma, který rozhovor se Šlachtou vedl. "Odmítl to s tím, že nechce dělat knize reklamu," uvedl Klíma. Případ bývalé šéfky Nečasova kabinetu, jeho nynější manželky Jany Nečasové (Nagyové) Šlachta pokládá za nejdůležitější ve svém pracovním životě.

Vyšetřování Nagyové, které v roce 2013 vedlo po zásahu kriminalistů na úřadu vlády k pádu kabinetu, bylo podle Nečase pokusem svrhnout legitimní a legální vládu politicky motivovaným trestním stíháním. Nečas to uvedl vpředvečer vydání knihy v rozhovoru pro server Česká justice.cz. O Šlachtovi Nečas řekl, že začal pracovat na případech spojených s ním poté, co ho v roce 2010 odmítl dosadit do funkce policejního prezidenta. Šlachta to odmítá.

Podle Klímy měl Nečas prostor se k věci vyjádřit stejně jako další politici, kteří se Šlachtou byli v kontaktu. "Reklamu zlosynovi" podle něj odmítl dělat i exministr vnitra a Nečasův stranický kolega Ivan Langer. Naopak kladně jeho práci v knize ohodnotil bývalý ministr vnitra za Věci veřejné, publicista Radek John.

Šlachta odešel od policie před půl rokem. V souvislosti s vydáním knihy nyní opět dostává výhrůžné anonymy, řekl. Hrozeb soudy se prý nebojí, podle něho mu podobné reakce spíš dodávají energii.

Podle Šlachty bývalý premiér nikdy nebyl středem zájmu ÚOOZ. "Nikdy na něj nebyl nasazen odposlech. Vždy šlo o paní Nagyovou," řekl ČTK. Odmítá všechna tvrzení o tom, že by se jeho tehdejší útvar snažil spojit Nečase s jakoukoli kauzou.

Nečas kvůli vyšetřování své partnerky v kauze kolem možného zneužívání Vojenského zpravodajství (VZ) a údajného podplacení exposlanců ODS podal 17. června 2013 demisi. Nečasová dostala za zneužití VZ tříletou podmínku a desetiletý zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy. V případu zneužití VZ podali všichni čtyři aktéři odsouzení k podmíněným trestům dovolání. Pokračují i další případy. Minulý týden uznal soud Nečase vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky. Rozhodnutí není pravomocné. Nečasův advokát sdělil, že se jeho klient bude bránit.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Josef Klíma

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy