Několik poslanců chce do Senátu. Říjnové volby mohou obměnit složení Sněmovny

Říjnové senátní volby mohou obměnit složení Sněmovny. O místo v horní komoře se bude ucházet sedm poslanců, a to tři z KSČM a po dvou z hnutí ANO a z ODS. Pokud by se stali senátory, poslanecký mandát by jim zanikl a jejich místo v dolní komoře by obsadili náhradníci.

Za vládní hnutí ANO kandidují do Senátu úřadující předseda sněmovního školského výboru Karel Rais a místopředseda bezpečnostního výboru dolní komory Jiří Mašek. Rais se v obvodu Brno-město utká s dalšími deseti kandidáty, mezi něž patří i bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Někdejší ředitel krajské záchranné služby Mašek bude mít za konkurenta v obvodu Hradec Králové mimo jiné nynějšího senátora Jaroslava Malého, který byl před šesti lety zvolen za ČSSD a teď mandát obhajuje jako nezávislý kandidát. V obvodu se chce dostat do horní komory celkem 11 lidí.

Někdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se bude ucházet o senátorské křeslo v obvodu Praha 1 vůči dalším sedmi uchazečům, třeba proti současnému senátorovi Václavu Hamplovi (za KDU-ČSL) nebo bývalému řediteli pražské zoo Petru Fejkovi (za Iniciativu občanů). V obvodu Kladno se pokoušejí dostat do Senátu hned dva poslanci, vedle někdejšího ministra zemědělství a dopravy Petra Bendla (ODS) také předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). Senátorský mandát tam obhajuje Jiří Dienstbier (ČSSD), celkem v obvodu kandiduje 13 lidí.

Za KSČM se ucházejí o místo senátora také předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik a člen zahraničního a zdravotnického výboru Daniel Pawlas. Kováčik má v obvodu Znojmu šestici konkurentů, mezi něž patří starostové Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09) a Znojma Jan Grois (ČSSD, za Starostové a osobnosti pro Moravu). Pawlas se utká v obvodu Frýdek-Místek s devíti protikandidáty, senátorský post tam obhajuje Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Kvůli kandidatuře do horní komory v obvodu Přerov se už koncem července vzdal poslaneckého mandátu Petr Vrána (ANO), který je také náměstkem hejtmana Olomouckého kraje a přerovským radním. Ve Sněmovně ho nahradila starostka Vranovic - Kelčic na Prostějovsku Irena Blažková (ANO).

Minulé ani předminulé řádné senátní volby v letech 2018 a 2016 ke změnám v dolní komoře nevedly. Předloni v senátním finále figuroval jediný poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), kterého tehdy na Náchodsku porazil bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS). V roce 2016 se přestup ze Sněmovny do Senátu nepodařil tehdejšímu ministru průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD), bývalé ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO) ani poslancům Milanu Brázdilovi (ANO) a Pavle Golasowské (KDU-ČSL).

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Senátní volby Miroslava Němcová Miloslava Vostrá Pavel Kováčik Volby KSČM ODS Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy