Nekula v Bruselu jednal o podpoře chovatelů prasat i změně rozdělování dotací

Česko chce spolu s dalšími státy Evropské unie zajistit unijní podporu pro chovatele prasat, které existenčně ohrožují nízké výkupní ceny vepřového masa. Českým novinářům v Bruselu to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula po svém prvním jednání s kolegy z ostatních členských zemí.

S komisařem Januszem Wojciechowským hovořil mimo jiné o tom, že česká vláda hodlá místo velkých podniků více podporovat menší farmáře, což podle Nekuly polský komisař ocenil.

Ceny vepřového v Evropě tlačí dolů zejména omezení dovozu ze strany Číny, která kvůli africkému moru prasat přestala dovážet maso z evropských států. Kvůli tomu je na trhu přebytek vepřového a jeho ceny klesly na nejnižší úroveň od roku 1994. "Bylo by potřeba, aby Evropská komise přijala mimořádná opatření, protože ta situace je velmi tíživá nejen v České republice, ale i v ostatních státech," řekl český ministr po celodenním bruselském jednání.

Podobný přístup k situaci má podle něj i řada dalších členských zemí. Komise by podle představ ministra mohla zopakovat přímou podporu zemědělců z doby ruského embarga na dovoz mléčných výrobků či zeleniny v letech 2014 až 2016. Tehdy EU subvencovala výkup či dlouhodobé skladování těchto potravin.

Komisař Wojciechowski podle Nekuly konkrétní kroky neslíbil a situaci hodlá nejprve analyzovat. Pokud by unie chovatele vepřů nepodpořila, může podle ministra řadu z nich současná situace existenčně ohrozit. Česká vláda v současném rozpočtovém provizoriu aktuálně mimořádnou pomoc nechystá.

Nekula v Bruselu probíral i další témata jako nízkouhlíkové zemědělství či běloruské embargo na dovoz ovoce a zeleniny, které dopadá zejména na Polsko. Hovořil také o nové strategii rozdělování zemědělských dotací v Česku, kde část peněz od velkých podniků má po změně výše takzvaných redistributivních plateb přelít k menším zemědělcům. Zároveň mluvil i o snížení maximální dotace na jeden projekt ze 150 na 30 milionů korun. "Komisař Wojciechowski to vnímal velmi pozitivně," řekl Nekula s tím, že polského zástupce v unijní exekutivě pozval na návštěvu Česka.

Související

Marek Výborný

Výborný udělal další krok k ministerskému křeslu, zavítal na Hrad

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) se v úterý na Pražském hradě sešel s prezidentem Petrem Pavlem, který by ho ještě do konce června měl jmenovat novým ministrem zemědělství, pokud s tím nebude mít problém širší vedení strany. Výborný má nahradit kritizovaného Zdeňka Nekulu, ten oznámil rezignaci v minulém týdnu.

Více souvisejících

Zdeněk Nekula EU (Evropská unie) zemědělci

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 6 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy