Nová vláda počítá s růstem minimální mzdy na 16 200 korun

Nastupující vláda Petra Fialy (ODS) nebude měnit rozhodnutí končícího kabinetu Andreje Babiše (ANO) o zvýšení minimální mzdy od ledna o 1000 korun na 16.200 korun. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Nařízení schválila vláda ANO a ČSSD začátkem listopadu. S minimální mzdou se zvýší i zaručená mzda, a to podle odbornosti, složitosti a odpovědnosti práce až na 32.400 korun.

"Předpokládám, že budoucí vládní koalice nebude mít ambici toto měnit," řekl České televizi předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který má vést ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle Fialy není možné přijít do vlády a začít všechno rušit, protože by to podle něho způsobilo jen zmatek u zaměstnavatelů a zaměstnanců.

Nejnižší výdělek pobírá podle podkladů k nařízení asi 139.000 lidí. Ministerstvo práce po vedením Jany Maláčové (ČSSD) původně navrhovalo přidání o 2800 korun na 18.000 korun. Odbory to podporovaly. Zaměstnavatelé byli proti, přidali by o 500 korun. Tripartita o částce několikrát jednala, ale shodu nenašla.

Minimální mzda se od ledna zvýší nařízením kabinetu téměř o sedm procent. Zaručená mzda, která se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, náročnosti a odpovědnosti práce, se pohybuje od nejnižší mzdy do jejího dvojnásobku. Nyní činí od 15.200 do 30.400 korun, od ledna se dostane na 16.200 až 32.400 korun. Lidé s nejnižšími výdělky si tak polepší o 1000 až 2000 korun. Roční mzdové náklady na pracovníka s nejnižším výdělkem zaměstnavatelům v roce 2022 vzrostou zhruba o 16.000 korun.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

Minimální mzda mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy