Novou šéfkou ČTÚ je Hana Továrková, vláda odvolala Nováka

Vláda dnes odvolala předsedu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromíra Nováka, a to k dnešnímu dni. Zároveň jmenovala novou předsedkyní ČTÚ stávající členku rady úřadu Hanu Továrkovou. Na dotaz ČTK to řekl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Novák sám dnes ráno oznámil rezignaci kvůli snaze ministerstva průmyslu a obchodu změnit podmínky aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Podle Havlíčka ovšem Novák rezignoval ke konci ledna, zatímco vláda jej odvolala k dnešnímu dni.

Podle ministra je tak zřejmě platné odvolání. "Navrhli jsme, aby zůstal členem rady, ale on rezignoval i z pozice člena rady," dodal Havlíček po jednání vlády.

Novák stál v čele regulačního úřadu od roku 2013. Předtím působil na ministerstvu průmyslu jako ředitel divize digitální ekonomiky.

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům před odletem na vzpomínkovou akci do Osvětimi řekl, že Česko má problém s tím, že některé nezávislé úřady nereprezentují zájmy daňových poplatníků. "Soutěž, kterou vypsal ČTÚ, nebyla ve prospěch konkurence," uvedl Babiš. Kvůli činnosti úřadu jsou podle něj v Česku oproti zbytku Evropy podstatně dražší platby za mobilní služby. "Pan ministr (Havlíček) dospěl k závěru, že pan Novák by neměl být předseda ČTÚ," dodal Babiš.

Ministerstvo dnes vládě předložilo materiál o dalším směřování aukce, který s ČTÚ jako organizátorem soutěže nekonzultovalo. Do státního rozpočtu by měla aukce přinést minimálně šest miliard korun.

"Bohužel poslední vývoj, který vyvrcholil předložením materiálu na zasedání vlády plánované na 27. ledna 2020, bez možnosti zástupců úřadu jej vidět a vypořádat naše odborné připomínky, mě nenaplňují z výše uvedených důvodů jistotou, že výsledná podoba podmínek přinese tolik očekávanou změnu na českém telekomunikačním trhu a zároveň obstojí v soudním přezkumu," uvedl Novák.

Babiš odmítl Novákovy připomínky, že nebyl na dnešní jednání vlády ani přizván. "Nebylo proč ho zvát, my s ním mluvili opakovaně, jeho projevy byly velice nestandardní. My máme tu politickou odpovědnost vůči IT zakázkám," uvedl premiér. Protože kabinetu nezbývá než na nezávislý ČTÚ jen apelovat, požádala dnes vláda úřad, aby aukci vypsal podle představ vlády, dodal.

"Respektujeme nezávislost ČTÚ, jednáme přitom samozřejmě také v souladu s pravidly hospodářské soutěže. Návrh aukce rozporovali nejen současní velcí hráči, ale i další subjekty, které by potenciálně mohly být 4. operátorem," dodal Havlíček. Aukce v současné podobě by podle něj mohla být nejen ze strany Evropské komise napadena jako diskriminační, zvýhodňovala totiž podle něho jednoho tuzemského uchazeče.

"Mou prioritou v čele ČTÚ, kde jsem už nějakou dobu členkou Rady, bude připravit maximálně transparentně nové znění aukce na kmitočty. Tak, aby se jí mohlo zúčastnit co nejvíc subjektů a ve výsledku byla skutečně přínosem pro širokou veřejnost a zlevnila cenu mobilních dat," uvedla Továrková.

Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) vnímá podle výkonného ředitele Jiřího Grunda rozpory mezi nezávislým regulátorem ČTÚ a gestorem telekomunikací MPO už zhruba půl roku. "Je pro nás obtížné komentovat aktuální oznámení, kterým je změna na postu šéfa ČTÚ. Pro operátory je klíčové, aby podmínky které utváří regulační rámec na českém trhu byly dlouhodobě předvídatelné, transparentní a ve svém důsledku vedly k férové konkurenci a k významným investicím do moderních technologií. Mrzí nás, že změna na pozici předsedy úřadu je doprovázena mediálními spekulacemi. Pochopitelně jsme do budoucna nadále připraveni jak regulátorovi, tak MPO dávat potřebnou odbornou součinnost," řekl Grund ČTK.

Stát má prostřednictvím ČTÚ dražit frekvence v pásmech 700 a 3500 MHz. Pásmo 700 MHz se uvolní přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. Aukce má zároveň na český trh přivést dalšího operátora a zvýšit tak konkurenci.

Související

Ilustrační foto

S televizním příjmem mají problém desítky tisíc lidí, ČTÚ to podle Síkely neřeší

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neřeší podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) problémy spojené se zhoršením terestrického příjmu televizního vysílání po přechodu na standard DVB-T2. S příjmem mají problém desítky tisíc lidí. Síkela to řekl po dnešním jednání s předsedkyní ČTÚ Hanou Továrkovou. Podle Továrkové způsob, jakým Síkela jednání vedl, nepovede k pozitivním změnám.

Více souvisejících

Český telekomunikační úřad Hana Továrková (ČTÚ) Jaromír Novák (ČTÚ) Andrej Babiš Karel Havlíček ministerstvo průmyslu Vláda ČR Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 40 minutami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 8 hodinami

USA o útoku na Írán věděly předem. Operaci neschválily

Spojené státy dostaly předem oznámení o izraelském útoku na Írán. Operaci však neschválily, ani se na ní nepodílely, citovala v pátek místní média americké představitele.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy