Novým olomouckým hejtmanem byl zvolen Josef Suchánek, ANO a SPD končí v opozici

Novým hejtmanem Olomouckého kraje byl dnes na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen lídr Pirátů a STAN a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek. V čele hejtmanství nahradil Ladislava Oklešťka z hnutí ANO, které po říjnových volbách zůstalo spolu s SPD v opozici.

Olomoucký kraj v následujících čtyřech letech povede koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má 32 hlasů.

"Hodláme vykonávat správu Olomouckého kraje férově a transparentně, rozvíjet všechny oblasti Olomouckého kraje a zlepšovat životní podmínky všech jeho obyvatel. Klíčová rozhodnutí hodláme v radě přijímat konsensuálně a přispívat tím ke zvyšování politické kultury v naší zemi," uvedl Suchánek, podle kterého budou do rozhodovacích procesů zapojeni i opoziční zastupitelé.

Nové vedení hejtmanství se podle Suchánka bude muset vypořádat s nepříznivými dopady pandemie koronaviru na hospodaření Olomouckého kraje. Zářijové odhady hovořily až o 900milionovém propadu letošních příjmů kraje.

Podle koaliční smlouvy se snížil počet náměstků hejtmana z dosavadních sedmi na čtyři. Prvním náměstkem hejtmana se dnes stal Ivo Slavotínek (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) a druhým Dalibor Horák (ODS). Na zbývající dva posty náměstků byli zvoleni Jan Šafařík (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) a Michal Zácha (ODS).

Krajské zastupitelstvo dnes kvůli pandemii koronaviru jedná v sále olomouckého magistrátu za přísných hygienických podmínek. Část zastupitelů se jednání účastní na dálku pomocí internetového videopřenosu. Ze svých domovů se prostřednictvím videokonference jednání účastní i Suchánek a Okleštěk, kteří minulý týden oznámili pozitivní testy na koronavirus.

Koalice Pirátů a STAN podle uzavřené koaliční smlouvy obsadí v jedenáctičlenné krajské radě stejně jako Spojenci - Koalice pro Olomoucký čtyři křesla. Na ODS připadnou tři místa.

V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. ČSSD se letos do zastupitelstva nedostala.

Související

Josef Suchánek

"Zemanův kanál nemá opodstatnění." Olomoucký kraj projekt odmítl, píše na ministerstva

Zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes vyslovilo nesouhlas s projektem stavby kanálu Dunaj-Odra-Labe, jehož značná část by měla vést přes území tohoto kraje. Zastupitelé zároveň schválili znění dopisu adresovaného ministerstvu dopravy a ministerstvu pro místní rozvoj, ve kterém je vyjádřen nesouhlas krajské samosprávy se stavbou kanálu. Usnesení o zahájení přípravy na tuto rozsáhlou stavbu přijala 5. října vláda.

Více souvisejících

Josef Suchánek (hejtman) Olomoucký kraj olomouc Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana Ladislav Okleštěk (ANO) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy