Obstrukce a slovní přestřelky. Ve Sněmovně bylo veselo i letos

Vládní koalici se letos ve Sněmovně dařilo i přes občasné obstrukce opozice prosazovat své návrhy zákonů. Sněmovna schválila přes odpor opozice rozšíření elektronické evidence tržeb na všechny zbývající obory i vyšší daně na lihoviny a tabák. Poslanci schválili i navýšení důchodů a rodičovské. Naopak neschválila možnost vodáků plout s alkoholem v krvi bez hrozby pokuty. Od voleb v roce 2017 už schválila přes 120 návrhů zákonů, z toho 85 předložila vláda.

Koaliční vláda ANO a ČSSD prosadila s podporou KSČM svůj druhý státní rozpočet, který počítá se schodkem 40 miliard korun. Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš při jeho třetím čtení zřejmě vytvořil svůj nový osobní rekord v délce projevu. O státním rozpočtu hovořil tři hodiny. V červenci 2018 před hlasováním o důvěře vládě mluvil asi hodinu a 40 minut.

Koncem června vláda odolala návrhu na vyslovení nedůvěry. Vyvolala ho pětice opozičních stran v reakci na předběžné auditní zprávy Evropské komise poukazující na střet zájmů premiéra Babiše. Pro návrh hlasovalo 85 opozičních poslanců.

Vládě se podařilo prosadit novelu zákona o evidenci tržeb, která od příštího roku rozšíří povinnost evidovat tržby i na všechny zbývající odvětví, od lékařů nebo advokátů až po všechny řemeslníky. Opozice předlohu tvrdě kritizovala a projednávání prodlužovaly rozsáhlé kritické projevy části opozičních poslanců. Během závěrečného schvalování, které trvalo několik dní, museli poslanci hlasovat o osmi stovkách pozměňovacích návrhů.

Většinu z nich vznesla opoziční ODS a týkaly se hlavně vyřazení ekonomických činností z povinnosti evidovat tržby. Pozornost vzbudilo například to, že se EET bude vztahovat na chov velbloudovitých zvířat nebo na kosmické lety. Za podpory koaliční ČSSD se však podařilo z evidence vyřadit sociální služby. Přesto se desítky opozičních poslanců obrátily na Ústavní soud s návrhem, aby schválenou novelu zrušil.

Rozsáhlé projevy provázely i projednávání vládního daňového balíčku, který zvyšuje spotřební daně na lihoviny a tabákové výrobky a zdvojnásobuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Zvyšuje i zdanění výnosů z loterií. Sněmovna z něj proti původnímu vládnímu návrhu vyřadila zdanění plynu pro vytápění v domovních kotelnách. Kritici této změny varovali, že prodraží topení tisícovkám domácností.

Komunistické straně Čech a Moravy se podařilo s pomocí poslanců vládních stran i opoziční SPD prosadit zdanění finančních náhrad církvím. Zdanění náhrad bylo jednou z podmínek komunistické strany pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Ústavní soud však tuto novelu později zrušil. Uvedl, že dodatečné snížení finanční náhrady za křivdy způsobené zločinným komunistickým režimem míří proti základním principům demokratického právního státu.

V závěru roku schválila Sněmovna zvýšení rodičovské od ledna o 80.000 korun na 300.000 korun. Odmítla přitom návrh Senátu, aby příspěvek dostali i rodiče s dětmi do čtyř let věku, kteří příspěvek v dosavadní výši už vyčerpali. V září potvrdila Sněmovna zvýšení průměrných důchodů od příštího roku zhruba o 900 korun měsíčně. Odmítla přitom návrh Senátu přidat další tisícikorunu měsíčně lidem, kteří jsou v penzi aspoň 25 let.

Pouze jednou v letošním roce se poslanci zabývali vydáním svého kolegy k trestnímu stíhání. V březnu odmítli vydat poslance SPD Miloslava Roznera ke stíhání kvůli jeho výrokům o romském táboře v Letech u Písku. Policie požádala Sněmovnu o vydání Roznera loni v prosinci. Rozner v minulosti při kritice rozhodnutí bývalé vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL o odkupu vepřína nedaleko pietního místa v Letech použil spojení "neexistující pseudokoncentrák". Sešlo se kvůli tomu několik trestních oznámení.

Také letos se složení Sněmovny obměnilo. V dubnu se vzdali mandátu bývalí ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a dopravy Dan Ťok (ANO). Chovance nahradil bývalý předseda rozpočtového výboru Václav Votava a Ťoka Iva Kalátová. Ve volbách do Evropského parlamentu uspěli Radka Maxová (ANO), Veronika Vrecionová (ODS) a Mikuláš Peksa. Maxovou nahradil Ondřej Babka, Vrecionovou Petr Bendl a Peksu František Navrkal.

Stejně jako v předchozích letech se u řečnického pultu odehrávaly tradiční slovní půtky a přestřelky mezi opozičními a koaličními politiky. Například při projednávání státního rozpočtu se ministryně financí Alena Schillerová střetla s poslancem ODS a bývalým reprezentantem ve skoku na lyžích Jakubem Jandou. "Chtěla jsem prvně říct, že já neumím skákat na lyžích, tak vy se vyjadřujete taky k něčemu, o čem nic nevíte, ale zůstanu korektní," vzkázala Schillerová Jandovi. "Já bych vám, paní ministryně, ani nedoporučoval skákat na lyžích, nedopadlo by to dobře," odpověděl jí Janda.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna zákony Vláda ČR Hnutí ANO ČSSD ODS Jakub Janda (skokan na lyžích) Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 28 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 32 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy