Od Fialovy vlády očekáváme lepší komunikaci, ochranu před drahotou a svobodu podnikání, žádají šéfové oborů i experti

Vkládají do ní velké naděje. Zároveň však šéfové jednotlivých oborů i experti, které EuroZprávy.cz oslovily, upozorňují, že pokud se jim počínání nové vlády Petra Fialy (ODS) nebude líbit, ozvou se a jsou připraveni se proti kabinetu důrazně vymezit. Viceprezident Hospodářského komory Tomáš Prouza, předseda odborů Josef Středula, předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek, exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a restauratér Luboš Kastner shodně od jmenované exekutivy očekávají především lepší komunikaci, než jakou se prezentovala předchozí Babišova vlády. „Do všech oborů stále zasahuje covid-19, proto by bylo dobré, aby se nová vláda odhodlala k povinnému očkování,“ říká Svatopluk Němeček.

Je připraven vládu Petra Fialy podporovat, pokud se bude chovat moudře a hodlá zastupovat všechny vrstvy obyvatel bez ohledu na jejich sociální poměry. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly je primární, aby kabinet ochránil lidi před drahotou, která se na ně valí ze všech stran. „Zdražilo úplně všechno, potraviny, služby, energie, ale mzdy máme už přes třicet let od revoluce jako jedni z nejnižších. Přitom paradoxně z přijatých zemí do Evropské unie v roce 2004 se nám daří nejlépe. Doufám, že nová vláda konečně vyrovná platový rozdíl, jaký je mezi námi a Rakouskem či Německem, což je určitá ochrana před drahotou. Od roku 1989 marně čekáme, až někdo tento úkol v dorovnání mezd splní,“ míní Středula, který nabízí určitý návod na progres platových podmínek. „Určitě by pomohlo, aby se zákonodárci zřekli navyšování platů,“ přeji si.

Zrušme o svátcích nařízenou otvírací dobu a razítka

Za klíčovou zase prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který je zároveň viceprezidentem Hospodářské komory, považuje reformu pracovního trhu. „Bylo by zapotřebí, aby vláda zapracovala na uvolnění trhu práce. Existují výroby, které nemají dostatečný počet zaměstnanců, a tak nemohou v dostatečné míře produkovat. Ekonomika tím trpí. Nutná je rovněž digitalizace trhu, stále totiž žijeme v zaostalé době papíru a razítek jako například v případě, kdy zaměstnavatel posílá lidi na home office.“ Ekonom také zdůrazňuje, aby jmenovaná exekutiva snížila o dva procentní body náklady na sociální pojištění. „Máme totiž jedno z nejdražších v Evropě,“ zaráží Tomáše Prouzu.

Předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek si slibuje od nového týmu ve Strakově akademii lepší komunikaci. „Už nyní je zřejmé, že pan premiér Petr Fiala je kultivovaný, vzdělaný člověk na rozdíl od Andreje Babiše, který měl buranské vystupování a chování.“ Zástupce soukromého sektoru ovšem upozorňuje, že ani reprezentativní chování ministerského předsedy automaticky nezaručí, že úřady budou s podnikateli a živnostníky jednat jako s rovnocennými partnery. „Napjatě čekáme, jaké budou nové zákony, vyhlášky i jednání kompetentních představitelů. Hlavně si ale přejeme, aby Fialova vláda neomezovala svobodu podnikání, jako tak činila administrativa Andreje Babiše,“ tvrdí Bábek. S jeho názorem naprosto souzní Tomáš Prouza. „V rámci svobody podnikání by kabinet měl zrušit perverzní nařízení ohledně otvírací doby obchodů, tedy že si v určitých svátečních dnech nemůžeme vůbec nakoupit. Rovněž očekávám, že bude podporovat větší dostupnost českých potravin na trhu,“ konstatuje Prouza.

Aby nebyl ochromen chod ekonomiky i dalších odvětví navrhuje předseda představenstva městské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, aby jeho kolega Vlastimil Válek zavedl povinné očkování. „Podle mého názoru jsme už vyčerpali všechny možnosti, jak lidi k vakcinaci přesvědčit a stále nám tady zůstává velké procento lidí, kteří injekci odmítají. Očkování je jedinou možností, jak covidu-19 vzdorovat a bojovat s ním. Pokud bych řídil resort, povinnou vakcinaci bych podporoval.“ Rozhodně by tak neučinil ze dne na den. „Vše by se muselo řádně připravit. Možná k tomuto kroku pan profesor Válek jednou dospěje.“

Němeček paradoxně tvrdí, že koronavirová pandemie zlepšila financování zdravotnictví. „Během pandemie do něj přiteklo velké množství financí, ale přerozdělování částek není racionálně přerozdělované. Je nutné, aby toku peněz byl dán jasný řád a vše bylo transparentní.“ Expert na zdravotnictví by byl rád, aby vláda díky koronaviru neignorovala další péči týkající se závažných onemocnění jako je například rakovina tlustého střeva. „Bohužel covid-19, byť je závažnou infekcí, vše zastiňuje a způsobuje horší dostupnost ohledně jiných diagnóz. Přehlížení dalších chorob může mít fatální následky,“ varuje Svatopluk Němeček.

Kabinet napíná restauratéry ohledně silvestra

Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner věří, že pravicová vláda už kvůli covidu-19 nebude zavírat restaurace a provozovny. „Když současní vládní politici byli v opozici, tak se předháněli prostřednictvím různých profesorů, jak znají recept na covid. Nyní bych uvítal, aby nynější kabinet nastartoval ekonomiku. Rádi bychom ve vládě viděli partnera, který umí rychle jednat.“

Člen představenstva a Garant projektu Moje restaurace upozorňuje, že na samém začátku má k novému složení Strakovy akademie výhrady. „Rychlé rozhodování si představuji jinak, dnes je 20. prosince a nová vláda o tom, jak bude v gastronomii vypadat silvestr a Nový rok rozhodne až 29. prosince. To je pozdě, musíme si uvědomit, že stále netušíme, kolik zásob máme objednat a kolik brigádníků na posílení personálu zajistit,“ říká Luboš Kastner rozpačitě na adresu jmenovaného kabinetu, který tak gastronomii napíná.

V seznamu úkolů by tým kolem Petra Fialy neměl zapomínat ani na cestovní ruch, jak avizuje Tomáš Prouza. „Všichni v tomto oboru čekáme na zákon o cestovním ruchu. Je nutné například vědět, kdo za peníze v cestovním ruchu zodpovídá a jak se nimi bude nakládat. S tím také souvisí, kolik prostředků na propagaci České republiky, která by měla přilákat zahraniční turisty, bude uvolněno. Nemusím zdůrazňovat, že po dvou letech pandemie je cestovní ruch u nás téměř zdevastovaný,“ má jasno prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek zase žádá, aby kabinet nepodléhal diktátu Evropské unie v kontextu s klimatem. „Některé požadavky z Bruselu ohledně klimatických změn doslova ruinují podnikatele a znemožňují jim kvůli stanoveným překážkám téměř jejich byznys. Rovněž doufám, že zruší emisní povolenky a uzná, že jádro není jediným zdrojem energie a nebude například ignorovat uhlí,“ nastiňuje Bábek.

Energetika, která se díky zvýšeným nákladům stává jedním z hlavních témat, poutá i Prouzu. „Skutečně by se neměl klást důraz jen na dostavbu jaderných elektráren. Kvůli zvyšujícím se energetickým nákladům, které mnohé občany přivádějí do extrémní chudoby, by vláda měla nabízet výhodné programy pro domácnosti jako jsou tepelná čerpadla či solární střechy. Vůbec by do průmyslu mělo proudit více peněz, ale musejí se řádně umět zužitkovat, respektive investovat.“

Populismus by způsobil ztrátu přízně odborářů

Šéf odborů Josef Středula rovněž varuje před populismem. „Pokud by se nyní na politické scéně objevila, ztratila by u nás odborářů důvěru. Budu rád, když kabinet bude spojovat a ne rozdělovat. Hodně proto sázím na sociální dialog.“ Středula odmítá nové členy kádrovat, zda jsou moudří. „Moudré rozhodnutí může být i takové, které u veřejnosti nesklidí velkou popularitu. Pak mnozí sklouznou k populismu, který ale k ničemu nevede.“

Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner nabádá novou vládu, aby projevila i určitý druh empatie. „Už dva roky lidé v našem oboru potí krev. Podnikatelé musejí živit zaměstnance a ti zase zaopatřují své rodiny. My nepotřebujeme od vlády žádné kompenzace či dotace, pokud nám restaurace už nebude zavírat či jinak omezovat,“ avizuje.

Kastner pevně doufá, že pětikoalice skutečně nebude kvůli covidu-19 uzavírat podniky. „Předpokládám, že nová exekutiva, která po zemi vyvěšovala bilboardy, že nebude Česko zavírat, dodrží svůj předvolební slib a nešlo jen o marketingový tah. Měla by si uvědomit, že i díky této rétorice jí mnoho voličů vhodilo hlas a podpořilo ji. Pokud by nemluvila pravdu, jednalo by se o velké zklamání a ztrátu důvěry už snad u všech politiků,“ netají se pro EuroZprávy.cz otevřeným názorem restauratér Luboš Kastner.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR Petr Fiala (ODS) Tomáš Prouza (ekonom) Josef Středula Svatopluk Němeček Radomil Bábek Luboš Kastner

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

Policie upravila tragickou bilanci nehody FlixBusu u Lipska. Oběti jsou jen čtyři

Středeční tragická nehoda nehoda autobusu dopravce FlixBus u německého Lipska si nakonec vyžádala jen čtyři mrtvé, nikoliv pět. Počet obětí snížila německá policie. Pátý člověk se však stále nachází v život ohrožujícím stavu, uvedli strážci zákona.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy