ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 či STAN vyzvali ruskou vládu k ukončení represí

Iniciativa Přátelé svobodného Ruska vyzvala ruskou vládu, aby ukončila represe proti občanům, umožnila konání svobodných voleb a kontrolu volebního procesu v souvislosti s blížícími se parlamentními volbami do Státní dumy. Pod veřejnou výzvou je podepsána takřka dvacítka zákonodárců z řad ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 či STAN. ČTK o ní dnes informovala Asociace pro mezinárodní otázky. Ruské parlamentní volby jsou naplánovány na 17. až 19. září.

Poslanci a senátoři jsou znepokojeni "represemi, odpíráním volebního práva milionům ruských občanů a znemožněním účasti na volebním procesu opozičním politikům." Potvrzuje to podle nich například nedávné zadržení poslance petrohradského zákonodárného sboru Maxima Reznika, kterého v červnu ruské úřady obvinily z nákupu marihuany, nebo opozičního politika a bývalého poslance Dmitrije Gudkova.

Politici také zmínili případ historika Jurije Dmitrijeva, známého odhalováním zločinů komunistického diktátora Josifa Stalina. Dmitrijevovi nejvyšší soud ruské Karélie loni zpřísnil trest vězení z 3,5 let na 13 let za údajné sexuální násilí na adoptované dceři. Tehdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) to označil za skandální.

Zákonodárci dále upozornili na to, že řada neziskových organizací a médií byla v poslední době zařazena na seznam takzvaných zahraničních agentů nebo nežádoucích organizací. Ruští zákonodárci také nedávno schválili zákon, který zakazuje členům a sponzorům organizací prohlášených za extremistické či teroristické, aby se ucházeli o veřejné funkce. Za takové organizace jsou podle českých politiků označovány i prodemokraticky smýšlející skupiny, například spolky opozičníka Alexeje Navalného.

Za neakceptovatelné politici mají také snahy o snížení transparentnosti volebního procesu. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) mimo jiné do Ruska nevyšle své pozorovatele, protože Moskva omezila počet zástupců organizace, kteří mohou na hlasování dohlížet. Krok zdůvodnila pandemií covidu-19, informovala agentura Reuters, podle níž to bude poprvé od roku 1993, co se zástupci OBSE na ruské volby nevypraví.

"Vyzýváme proto představitele ruské vlády, aby neprodleně ukončili sérii represí proti vlastním občanům, umožnili konání demokratických a svobodných voleb a také nezávislou kontrolu volebního procesu jak mezinárodním společenstvím, tak ze strany ruských občanů a místních iniciativ. Kromě toho požadujeme propuštění politických vězňů a zastavení stíhání předáků ruské opozice i dalších stovek a tisíců občanů, kteří je v uplynulých měsících podpořili," uvedli Přátelé svobodného Ruska.

Za absurdní považují prohlašování opozičních struktur za extremistické. "Vyzýváme k přehodnocení tohoto stanoviska a rovněž ukončení kampaně očerňující mnohé ruské neziskové organizace a mediální iniciativy, které prosazují transparentnost volebního a rozhodovacího procesu v Ruské federaci," dodala iniciativa. Přeje si, aby se Rusko vrátilo k mezinárodní spolupráci a obnovilo korektní vztahy se západem včetně České republiky.

Pod výzvou jsou podepsáni například poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, senátor za STAN Marek Hilšer, pirátský poslanec Jan Lipavský, poslanci KDU-ČSL Ondřej Benešík a Jan Bartošek nebo poslanec ODS Pavel Žáček.

Související

Více souvisejících

Rusko Helena Langšádlová Marek Hilšer Jan Bartošek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

Pekarová Adamová se poprvé vyjádřila k potvrzení trestu pro Feriho

Nejvyšší vedení TOP 09 prolomilo mlčení po pondělním potvrzení trestu pro exposlance Dominika Feriho, který byl členem strany. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová označila jeho jednání, za které byl odsouzen, za neakceptovatelné. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy