Nouzový stav má být prodloužen o 30 dní, KSČM tentokrát patrně podpoří vládu

Zástupce KSČM v Ústředním krizovém štábu (ÚKŠ) Zdeněk Ondráček doporučil poslaneckému klubu komunistů, aby dnes podpořil žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Řekl to dnes novinářům ve Sněmovně. Návrh kabinetu ANO a ČSSD by tak tentokrát mohl uspět v plném rozsahu.

V posledních případech Sněmovna souhlasila s prodloužením nouzového stavu vždy podle návrhu KSČM, místo požadovaných 30 dnů se však jednalo o 22 a 11 dní.

Kabinet tentokrát žádá, aby nouzový stav místo 23. prosince skončil 22. ledna. Umožnilo by mu to udržovat v platnosti nejdůraznější opatření proti covidu-19. Ondráček řekl, že se vláda poučila a začala s opozicí sdílet informace, které potřebuje pro kvalifikované rozhodnutí. "Já jako garant této oblasti včera (v pondělí) obeslal kolegy z klubu a požádal je o stanovisko. Můj návrh je, abychom návrhu vlády vyhověli," uvedl.

Šéf ÚKŠ Jan Hamáček nabídl opozičním stranám místa ve štábu před dvěma týdny, minulou středu pak uvedl, že mezi novými členy je i Ondráček. "Dostávám nyní denní svodku a každý den vidím všechna data, s kterými pracují vládní úředníci a ministři," řekl Ondráček. Klubu na základě dat doporučí, aby vyhověl požadavku prodloužit nouzový stav o 30 dní. Opoziční strany další pokračování stavu nouze odmítají, vládě by ale měly hlasy KSČM stačit.

Ondráček řekl, že chce jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) mimo jiné o tom, jaká budou pravidla při oslavách Nového roku. Náladám ve společnosti by podle něj neprospělo, kdyby v souladu se čtvrtým či pátým stupněm protiepidemického systému PES stát trval na zákazu vycházení od 23:00 či od 21:00.

Podle Ondráčkových představ by měl v noci z 31. prosince na 1. ledna stát umožnit vycházet například až do 02:00. Lidé by podle něj díky tomu mohli zajít na přípitek k přátelům, nikoliv porušovat vládní nařízení hromadnými akcemi.

SPD, Piráti a ODS proti prodloužení nouzového stavu

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) nepodpoří ve Sněmovně prodloužení nouzového stavu. "Nouzový stav není možné stále prodlužovat, protože se jedná se o stav, kdy jsou omezeny základní mechanismy parlamentní demokracie a veřejná kontrola účelného hospodaření vlády," uvedl předseda SPD Tomio Okamura. Vláda podle něj měla dostatek času novelizovat zdravotnickou a krizovou legislativu, která by závažné problémy řešila bez potřeby vyhlašování stavu nouze. Místopředseda hnutí Radim Fiala uvedl, že usnesení vlády o jednotlivých mimořádných protikoronavirových opatření jsou chaotická a rozporuplná.

Pokud vláda konkrétně nevymezí a řádně nezdůvodní, do kterých práv a svobod občanů hodlá v příštím období zasahovat, nepodpoří Piráti prodloužení stavu nouze. Na tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to dnes řekl předseda strany Ivan Bartoš. 

"Nouzový stav je zcela zásadním zásahem do práv a svobod a lidé mají nárok vědět, proč kabinet například vyžaduje zákaz nočního vycházení," řekl Bartoš. Také kritizoval, že dosud vláda Sněmovně nepředložila novelu krizového zákona, v níž by se počítalo i s takzvaným stavem ohrožení, při němž by kabinet neměl tak zásadní pravomoci zasahovat do života občanů.

"Pokud tedy vláda konkrétně nevymezí a řádně nezdůvodní, do kterých práv a svobod občanů hodlá v příštím období zasahovat, Piráti nepodpoří prodloužení nouzového stavu tak, jak je nyní vyhlášeno," dodal Bartoš.

Návrh nepodpoří ani občanští demokraté. Předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura uvedl, že občanští demokraté se zřejmě zdrží hlasování. Vláda podle ODS k opatřením, která vyhlašuje, aby zabránila šíření koronaviru, nouzový stav nepotřebuje.

Související

Vláda Petra Fialy

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli migrační vlně z Ukrajiny. Státu a samosprávám umožňoval stav nouze pružněji reagovat při ubytovávání lidí utíkajících před ruskou vojenskou invazí a umisťovat je i do některých prostor, kam by to jinak nebylo možné.

Více souvisejících

nouzový stav KSČM Zdeněk Ondráček Poslanecká sněmovna Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Jan Hamáček Svoboda a přímá demokracie (SPD) Ivan Bartoš (Piráti) Česká pirátská strana ODS

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy