Opozice kritizuje obnovení projektu české vakcíny

Opoziční strany kritizují rozhodnutí vlády pokračovat v projektu české vakcíny proti koronaviru. Piráti upozorňují na nesrovnalosti v rozpočtu projektu. Náklady na další fázi vývoje, která má zahrnovat výrobu látky pro klinické zhodnocení její bezpečnosti a účinnosti, se předběžně odhadují až na 250 milionů korun. Strany žádají podrobnější informace o tom, jaké jsou výsledky dosavadního vývoje vakcíny.

Kabinet pokračování projektu české vakcíny schválil v pondělí. Ministerstvo zdravotnictví si od vakcíny slibuje, že by mohla chránit i proti novým mutacím koronaviru. Vývoj očkovací látky byl loni kvůli dostupnosti komerčních vakcín zastaven. Na projektu české vakcíny loni pracovali odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ), Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) a Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Koordinátorkou týmu byla poslankyně ANO Věra Adámková.

Piráti v tiskové zprávě uvedli, že záměr neslibuje žádný jasný přínos. Plánují proto interpelovat ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). "Vývoj nepřinesl zatím žádné uspokojivé výsledky, z hlediska vědy jde v podstatě o neúspěch. Projekt za zhruba 30 milionů nemá jedinou recenzovanou odbornou publikaci," řekla první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Veřejnost si podle ní zaslouží jasné vysvětlení, na co mají být další peníze vynaloženy.

Poslanec Petr Třešňák (Piráti) upozornil na některé nedostatky projektu. "Nerozumím tomu, proč jsou ve výzkumném projektu například vyčleněny peníze na stavební úpravy až za 80 milionů korun. Více než polovina rozpočtu směřuje zpět do institucí, bez podrobnější specifikace, jak s ním bude naloženo," uvedl. Projekt navíc podle expertů oslovených Piráty nelze při daném rozpočtu provést. "Dle jejich názoru je představa vytvořit produkční kapacity, provést preklinické a klinické studie za 250 milionů korun naprosto scestná," dodal.

Předseda lidovců Marian Jurečka novinářům řekl, že česká vakcína je slepou cestou. "Bylo by fajn, kdyby vláda předložila alespoň dílčí informace, jak vývoj probíhal doposud, co se podařilo a za jaké finanční prostředky," uvedl. Šéf STAN Vít Rakušan označil projekt za nesmysl, od úřadů by také očekával spíš zhodnocení, jak se vyplatily doposud vynaložené peníze.

Související

Petr Třešňák (Piráti)

Unáhlené rozvolnění může způsobit další vlnu. Pokud bude křivka klesat, služby bych otevřel, říká Třešňák

Místopředseda Sněmovního výboru pro zdravotnictví Petr Třešňák varuje před neuváženým rozvolňováním, které by mohlo způsobit další případnou vlnu koronavirové pandemie. Pirátský poslanec však souhlasí, že by se do konce dubna mohly provozovny služeb, obchody anebo zahrádky restaurací otevřít, jak uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes. „Může se ale tak stát jedině za předpokladu, že křivka bude mít klesající tendenci. Osobně nevím, z jakých modelů pan Hamáček vycházel, v současné chvíli nemám žádná relevantní data k dispozici,“ říká pro EuroZprávy.cz Petr Třešňák.
Petr Fiala

Registrace k očkování je fiasko. Babišova vláda za půl roku neudělala prakticky nic, zní z opozice

Opoziční politici kritizují dnešní start registrací k očkování, ale i další záležitosti spojené s vakcinací proti covidu-19 v Česku. Registrační systém nefunguje správně a je komplikovaný, uvedli v anketě ČTK a na sociálních sítích. Předseda ODS Petr Fiala ČTK napsal, že organizace očkování selhává čím dál víc a odpovědný za to je premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Petr Třešňák (Piráti) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Vít Rakušan (STAN) opozice očkování

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy