Pavel Tošovský na výzvu oblastního sdružení ODS ukončil členství ve straně

V pondělí zvolený radní města Ústí nad Labem Pavel Tošovský na výzvu oblastního sdružení ODS ukončil členství ve straně. Mandátu po boku SPD se nevzdal. Město vede koalice ANO a SPD. V sms zprávě o tom dnes ráno Tošovský informoval ČTK. Vyjádření předsedy oblastního sdružení ČTK zjišťuje.

Na ustavujícím zastupitelstvu byl v pondělí zvolen primátorem Petr Nedvědický (ANO) a náměstci z ANO, koalice SPD s Trikolorou a Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů (UFO). Nové vedení města má v 37členném zastupitelstvu 20 hlasů. Nechybová i Tošovský mají nárok na plný plat, byli zvoleni jako uvolnění. Spolustraníci Nechybové i Tošovského zůstali v opozici. O vyloučení Nechybové UFO jedná.

"Ukončil jsem členství v ODS, abych předešel trapným jednáním a svolávání místního sněmu na Střekově. ODS v Ústí chce být mermomocí v opozici, což by znemožňovalo dotáhnout v pořádku všechny připravované akce," uvedl Tošovský. Míní, že jeho odchodem od občanských demokratů je věc ukončená z jeho strany i ze strany ODS. Ještě v pondělí po svém zvolení prohlásil, že nemíní z ODS odcházet. Upozornil na to, že není v koalici, protože nepodepsal žádnou koaliční smlouvu.

Předseda ODS a premiér Petr Fiala k Tošovskému a jeho účasti ve vedení Ústí nad Labem pro server HlídacíPes.org uvedl, že takový postup považuje za nepřijatelný. K jednání Tošovského se v pondělí vyjádřil i krajský předseda ODS v Ústeckém kraji, poslanec Karel Krejza. Řekl, že Tošovský v ODS skončil. Jednání Tošovského považuje za zradu a za absolutně nepřijatelné. "To, že zastupitel zvolený za ODS, byl zvolen do rady města hlasy SPD a navíc podpořil do vedení města členy SPD, je pro nás absolutně nepřijatelné," reagoval na jednání Tošovského předseda oblastního sdružení ODS a poslanec Libor Turek.

V uplynulém volebním období vládla krajskému městu menšinová vláda ve složení ANO, ODS a Pro Zdraví a Sport. Tošovský byl náměstkem primátora. Původně bylo součástí koalice ještě UFO. V roce 2021 nahradilo UFO v koalici hnutí PRO! Ústí. Po řadě neshod z koalice po tři čtvrtě roce odešlo.

Související

Pavel Tošovský

Krejza: Tošovský v ODS skončil, je v radě po boku SPD

Krajský předseda ODS v Ústeckém kraji, poslanec Karel Krejza po zvolení Pavla Tošovského za uvolněného radního v Ústí nad Labem po boku radních za ANO a SPD řekl, že Tošovský v ODS skončil. Jednání Tošovského považuje za zradu a za absolutně nepřijatelné. Kvůli jeho vstupu do vedení města se dnes mimořádně sejde oblastní rada. Primátorem v Ústí nad Labem byl opět zvolen Petr Nedvědický z hnutí ANO, které volby v krajském městě vyhrálo.

Více souvisejících

Pavel Tošovský ODS

Aktuálně se děje

před 50 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy