Peroutkova vnučka Kaslová bude omluvu ministerstva vymáhat exekučně

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky bude omluvu za výroky prezidenta o jejím dědovi vymáhat po ministerstvu financí exekučně. ČTK to dnes sdělil ženin advokát František Vyskočil. Úřad se měl podle pravomocného rozsudku omluvit do úterka, sdělil ale, že tak neučiní a vyčká, jak Nejvyšší soud (NS) rozhodne o jeho návrhu na odklad vykonatelnosti rozsudku.

"Návrh na exekuci bude podán. Počítám, že se tak stane v tomto týdnu," uvedl Vyskočil.

Pražský městský soud ministerstvu počátkem letošního července uložil, aby se Peroutkově vnučce Terezii Kaslové omluvilo za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku "Hitler je gentleman". Omluvu musí úřad zaslat dopisem a také ji zveřejnit na svém webu.

Ministerstvo proti verdiktu podalo minulý čtvrtek dovolání, k němuž připojilo i žádost o odklad vykonatelnosti. NS o tomto návrhu zatím nerozhodl, ale už si vyžádal soudní spis. Úřad argumentuje tím, že omluva je nevratným plněním. Poukázal také na to, že v obdobných řízeních, která se týkala omluvy, NS vykonatelnost rozsudků odložil. "Nemáme důvod se domnívat, že by se od této praxe odchýlil i v tomto případě," podotklo ministerstvo.

Ve sporu kvůli Zemanovým výrokům o Peroutkovi odložil NS vykonatelnost verdiktu už v roce 2016. Předtím se ovšem Kaslová obrátila na exekutora, který uložil prezidentské kanceláři pokutu 100.000 korun za nerespektování rozsudku. Tehdy se totiž měl omlouvat právě Hrad, který následně požádal o odložení exekuce. NS pak verdikt o omluvě zrušil s vysvětlením, že žaloba Kaslové má směřovat na ministerstvo financí.

Zeman své výroky o Peroutkovi pronesl v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu.

Související

Miloš Zeman

Soud nařídil omluvu za Zemanův nepravdivý výrok. Peroutka článek Hitler je gentleman nenapsal

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek, podle kterého náleží vnučce Ferdinanda Peroutky omluva za výrok prezidenta Miloše Zemana o uznávaném novináři. S rozhodnutím nebyla spokojená ani jedna strana sporu. Dovolání ministerstva financí, které se má omlouvat jménem státu za Zemana, soud odmítl. Dovolání Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové, která žádala omluvu i za další prezidentova tvrzení, soudci zamítli. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce NS.

Více souvisejících

Terezie Kaslová (vnučka Peroutky) Ministerstvo financí Ferdinand Peroutka Miloš Zeman Nejvyšší soud Exekuce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy