Petříček a Lajčák jednali o spolupráci obou zemí i V4

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes v Praze se slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem řešil záležitosti Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), visegrádské čtyřky, ale i společné zasedání vlád obou zemí, které se uskuteční v listopadu. Novinářům to řekli na tiskové konferenci u příležitosti Ekonomického a environmentálního fóra OBSE, které se tento týden koná v Praze. Lajčák na něj dorazil jako úřadující předseda organizace.

Petříček ocenil slovenské předsednictví v OBSE. "Považuji OBSE za významnou organizaci, která přispívá k bezpečnosti v Evropě. Slovensko se s předsednictvím vyrovnalo velice dobře a nastavilo laťku vysoko," konstatoval. Lajčák označil Česko za aktivního a viditelného člena organizace, který je slovenským přítelem a spojencem, na něhož se dá spolehnout.

Ekonomické a environmentální fórum se v Praze koná ode dneška do pátku. Účastní se ho představitelé vlád, akademici i zástupci nevládních organizací a soukromého sektoru. Mezi témata patří udržitelný rozvoj, omezování důsledků lidské činnosti na životní prostředí či energetická bezpečnost.

OBSE vznikla v roce 1995 z Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (též Helsinská konference) a je největší mezinárodní organizací zaměřenou na otázky bezpečnosti. Jejími členy jsou státy z Evropy, Asie a Severní Ameriky. Ekonomické a environmentální fórum je jednou z institucí OBSE.

Ministři se dotkli i bilaterální problematiky, které se bude 11. listopadu ve Valticích týkat i další společné jednání české a slovenské vlády. "Hovořili jsme i o spolupráci ve V4," uvedl Petříček. Lajčák dodal, že V4 je silné uskupení. "Záleží nám na tom, aby byla v Evropské unii vnímána jako součást řešení, ne jako součást problémů," dodal.

Česko v rámci svého předsednictví ve Visegrádu chystá na první polovinu příštího roku několik summitů na úrovni šéfů diplomacií, které budou rozšířené i o zástupce zemí Východního partnerství či skupiny severských a pobaltských zemí. "Krátce jsme hovořili i o současném ustavování nové Evropské komise, vyměnili si názory na rozložení portfolií a také se dotkli otázky brexitu," řekl Petříček.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Miroslav Lajčák Česká republika Slovensko

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy