Piráti jsou ochotni jednat o rozpočtu, mají několik požadavků

Opoziční Pirátská strana je ochotná jednat o podpoře změn státního rozpočtu na letošní rok mimo jiné kvůli tomu, aby nebyla vláda zcela odkázaná na KSČM. Chce také zabránit uvržení republiky do chaosu. Novinářům to před dnešním jednání Sněmovny řekl místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Pro podporu navýšení schodku na 500 miliard korun mají Piráti několik požadavků, například garanci náhrady výpadků rozpočtů obcí, růstu platů učitelů či prosazení novely exekučního řádu.

Ferjenčík řekl, že strana má předběžně domluvené jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). "My jsme na to jednání připraveni," uvedl. Kritizoval původní záměr vlády, aby v její rozpočtové rezervě bylo až 137 miliard korun. Od té doby ale podle něj kabinet přišel s ústupky. "Vypadá to, že vláda je připravena k nějaké racionalizaci, aby velká část těch prostředků byla vázána na konkrétní účely," řekl.

Jednání by podle něj usnadnilo, kdyby vláda byla ochotná snížit plánovaný schodek. "Podařilo se vyjednat, že se rozpočtová rezerva snižuje na 37 miliard. Z důvodu tohoto vstřícného kroku jsme vstoupili do jednání, aby vláda nebyla zcela závislá na KSČM," uvedl Ferjenčík.

Piráti chtějí prosadit, aby všechny obce dostaly náhradu za výpadek, který v jejich rozpočtech způsobilo vyplácení kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). "Také chceme zajistit, aby lidé, kteří zatím nedostali vládní pomoc, přestože byli krizí zasaženi, nějakou kompenzaci dostali," uvedl. Jedná se podle něj o lidi zaměstnané na pracovní dohody a lidi, kteří mají dohodu a zároveň jsou i OSVČ.

Další podmínkou je posun v oblasti novely exekučního řádu či garance dlouhodobé valorizace platů učitelů. Podle Pirátů by se také měla upravit rozpočtová pravidla tak, aby nad vládní rozpočtovou rezervou měl kontrolu sněmovní rozpočtový výbor. "Situace je bezprecedentní, nechceme uvrhnout zemi do chaosu, proto jsme ochotní o rozpočtu vyjednávat," dodal Ferjenčík.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Česká pirátská strana Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Alena Schillerová osvč Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy