Plzeňský hejtman Bernard oznámil odchod z ČSSD. Ke které straně přestoupí?

Plzeňský hejtman Josef Bernard odchází z ČSSD. Oznámil to dnes na svém facebookovém profilu. Od vedení plzeňské ČSSD cítí, že o něj nemá zájem. Na nejbližším jednání zastupitelstva kraje nabídne k dispozici svou funkci hejtmana, uvedl.

"Osobně nechci patřit do klubu, který mě za svého člena už nadále nechce. Vzhledem k tomu, že vedení plzeňské České strany sociálně demokratické už dlouhodobě svými výpady proti mé osobě naznačuje, že si nepřeje, abych v práci pokračoval, rozhodl jsem se ulehčit všem situaci a z této strany odejít," uvedl Bernard.

Na neshody s plzeňskou sociální demokracií poukázalpoprvé loni, když oznámil, že už za stranu nechce znovu kandidovat v letošních krajských volbách. Předseda městské ČSSD Michal Chalupný ČTK řekl, že rezignaci Bernad dnes ráno nechal doručit na místní sdružení strany.

"Pan Bernard nebyl nikdy tradičním sociálním demokratem, těžko se sžíval s naším prostředím. Inklinoval k pravicovým stranám, měl pravicový přístup, do určité míry se i distancoval od některých věcí svých předchůdců," řekl dnes Chalupný. Zatímco se například Bernardův předchůdce ve funkci hejtmana Václav Šlajs z ČSSD spojil v krajské radě s komunisty, Bernard spolupráci s nimi odmítal. "Udělal si vlajkovou loď z antikomunismu, my jsme antikomunismus jako vlajkovou loď neměli. Tak radikální jsme nikdy nebyli. Pro nás jsou důležití lidé, ne politické vymezování," řekl Chalupný.

Bernardova rezignace ho nepřekvapila. "O tom jeho záměru se šeptá tak půl roku, včetně toho načasování na květen. Sociální demokracie není žádné vězení, takže si myslím, že pro obě dvě strany je asi dobré, že to tímto způsobem vyřešil," dodal Chalupný.

Bernarda už dříve ke spolupráci oslovilo hnutí STAN. Jeho krajský předseda Pavel Čížek je na kraji Bernardovým náměstkem pro dopravu. Čížek, jehož do pozice lídra STAN pro krajské volby už potvrdily všechny orgány strany, ČTK dnes řekl, že o spolupráci s Bernardem nadále velmi stojí, zejména po jeho ukončení členství v ČSSD. "Já se mu pokusím nabídnout, že v případě, kdyby uvažoval o tom jít k nám, jsem ochoten na místo lídra rezignovat. A že by jedničkou byl on. Měli bychom o to takový zájem, že toto mu nabídneme," řekl Čížek.

Někdejší generální ředitel Škody Transportation Bernard do ČSSD vstoupil v roce 2015, o rok později vedl stranu do krajských voleb a stal se hejtmanem. Jeho zvolení umožnilo spojení čtyř stran s těsnou nadpoloviční většinou v zastupitelstvu. Hnutí ANO, které minulé volby v kraji vyhrálo, skončilo v opozici. Na koalici se dohodla ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) a Starostové a patrioti (s podporou Svobodných a Soukromníků).

Související

Ivan Bartoš

Piráti by mohli vést Vysočinu i Plzeňský kraj, náročné období čeká Liberecký kraj

Piráti podle předsedy strany Ivana Bartoše jednají o postu hejtmanky pro jedničku své kandidátky Hanu Hajnovou na Vysočině. Piráti jsou podle průběžných výsledků krajských voleb na Vysočině na druhém místě s více než 13 procenty hlasů, první je ANO s necelými 18,5 procenta hlasů. Bartoš doufá, že se v krajích podaří sestavit funkční koalice, i protože se regiony musí vyrovnávat s následky epidemie covidu-19, řekl novinářům.
Ilustrační foto

Na politickou scénu vstupuje nové hnutí Idealisté.cz. Kritizuje Babiše i opoziční strany

Prosazovat hodnoty svobody, spravedlnosti a solidarity a navázat na dobré tradice dělnického hnutí chce nové levicové hnutí Idealisté.cz, které se dnes představilo novinářům a je personálně propojeno s některými bývalými členy ČSSD. Jeho zástupci chtějí uspět v rámci společných kandidátek v krajích. Hnutí podpořil bývalý plzeňský hejtman Josef Bernard (dříve ČSSD).

Více souvisejících

Josef Bernard (hejtman) ČSSD Plzeňský kraj Hejtmani Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 57 minutami

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy