Podezření na nákazu covidem: Vedení ČSSD je v dobrovolné karanténě, čeká na testy

Grémium ČSSD je v dobrovolné karanténě po čtvrtečním jednání, kterého se účastnil ministr zemědělství Miroslav Toman. Test u něho prokázal nákazu koronavirem. Členy grémia jsou další ministři včetně předsedy strany a ministra vnitra Jana Hamáčka a také předseda sněmovního klubu sociálních demokratů Jan Chvojka.

Mluvčí ČSSD Eva Gregorová ČTK řekla, že všichni, kdo se jednání užšího vedení strany zúčastnili, jsou v dobrovolné karanténě a v úterý půjdou na test.

"Byl jsem na čtvrtečním grémiu, jsem v karanténě a zítra jdu na test," napsal ČTK Chvojka. V úterý se ve Sněmovně odehraje schůze, na které budou poslanci jednat například o poskytnutí příspěvku 5000 korun důchodcům. Dnes se také uskuteční schůze vlády, ministři ale už několik týdnů jednají on-line ze svých kanceláří či domovů.

Hamáček rádiu Impuls řekl, že nikomu z členů grémia špatně není. "Ráno jsme absolvovali po internetu koaliční radu, všichni pracují. Cítím se dobře, žádné symptomy nemám," uvedl. Sociální demokraté se chovají podle doporučení lékařů, dodal. "Bylo nám řečeno, jakkoliv byly dodrženy všechny potřebné záležitosti, že bude lepší zůstat v karanténě a absolvovat test," uvedl.

Členy grémia ČSSD jsou Hamáček, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ministr zahraničí Tomáš Petříček, poslanci Roman Onderka, Ondřej Veselý, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, končící senátor Milan Štěch, za senátory Petr Vícha a Roman Váňa jako předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD. Toman součástí nejužšího vedení strany není stejně jako ministr kultury Lubomír Zaorálek, jednání se ale účastnili. Separátně pak spolu mluvili o ekologické katastrofě na řece Bečvě.

V domácí izolaci byli už dřív Petříček a Maláčová. Nevyhnula se ani politikům za hnutí ANO, v dobrovolné izolaci byl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček. Kvůli pozitivnímu testu hlavní hygieničky Jarmily Rážové byl v karanténě tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Na konci srpna se koronavirus potvrdil v Poslanecké sněmovně. Pozitivně byla testována bývalá ministryně obrany a pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) a více než deset poslanců bylo týden v karanténě.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jan Chvojka (ČSSD) Jan Hamáček Jana Maláčová (ČSSD) Tomáš Petříček Miroslav Toman Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 16 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 39 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy