Pokorná Jermanová chce být řadovou členkou kontrolního výboru

Končící středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) chce být řadovou členkou kontrolního výboru. Původně měla být jeho předsedkyní, po vlně kritiky se ale rozhodla na funkci nekandidovat. Kdo z ANO ji nahradí, má být známo tento týden, řekla dnes Pokorná Jermanová ČTK.

Její pravděpodobná nástupkyně ve funkci hejtmanky Petra Pecková (STAN) předpokládá, že se zvolením Pokorné Jermanové do symbolicky odměňované funkce nebude mít nikdo problém. Poukázala na to, že končící hejtmanka je legitimně zvolenou zastupitelkou. Pokorná Jermanová má od svého hnutí nominaci i do výboru regionální rady.

Placená funkce v čele kontrolního výboru podle nepsaných dohod náleží opozici, která na předsedkyni nejdříve navrhla Pokornou Jermanovou. Zástupci budoucí koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců pro Středočeský kraj to kritizovali a upozorňovali na to, že končící hejtmanka nemusí být zvolena. Pokorná Jermanová poté oznámila, že na funkci nebude kandidovat.

Jméno náhradního kandidáta ANO ještě neoznámilo. "Budeme o tom jednat ve čtvrtek a pak se to všichni včas dozvědí," uvedla Pokorná Jermanová. Podle Peckové má být koalice o výsledku informována v pátek.

V kontrolním výboru chce kromě Pokorné Jermanové usednout i dosavadní radní pro majetek a někdejší hejtman Josef Řihák, jehož ČSSD se do nového zastupitelstva nedostala. Do výboru ho nominovalo ANO. ODS navrhuje mimo jiné bývalého rakovnického starostu Zdeňka Nejdla.

Zástupci koalice se dohodli na zřízení 11 patnáctičlenných výborů i na obsazení jejich vedení. ANO, které je jediným opozičním uskupením, by mělo mít většinu v kontrolním výboru a křeslo předsedy, v ostatních výborech má mít po třech křeslech. Pokorná Jermanová upozornila na to, že koalice opozici ve výborech nenabídla žádný místopředsednický post. "V minulém období jsme jim místopředsednické pozice nabídli, oni nám ne," namítla.

Pecková považuje za důležitější, že ANO má většinu v kontrolním výboru. Podobně se vyjádřil předseda středočeské organizace STAN Věslav Michalik. Namítl, že opozice má poměrné zastoupení ve výborech a komisích, což v minulosti nebylo. "Teď jsme to posunuli ještě o krok, že opozice má dokonce většinu v kontrolním výboru," dodal.

Uvolněných, tedy placených krajských zastupitelů má být 17. Jde o deset členů rady s výjimkou Martina Kupky (ODS), který je poslancem. Zbývajícími placenými zastupiteli budou dosud nenavržený předseda kontrolního výboru za ANO, předsedkyně výboru sociálních věcí Pavla Štrobachová (STAN), předseda výboru pro životní prostředí Karel Bendl (ODS), předsedkyně výboru pro kulturu a památky Lucie Církva Chocholová (Piráti), předseda výboru regionálního rozvoje Petr Vychodil (ODS), první místopředseda výboru pro digitalizaci a chytrý kraj Tomáš Zmuda (Piráti) a předseda komise pro majetek Karel Marek (za STAN). "Určitě nikdo z naší koalice nebude mít dvě uvolněné funkce," řekla Pecková. Kandidáti, kteří jsou v čele obcí, by se tak měli stát neuvolněnými starosty.

Související

K volbám zamířila i Jaroslava Pokorná Jermanová

Vedoucí kanceláře Jermanové čelí obvinění v kauze smluv

V kauze pracovních smluv s externisty na středočeském krajském úřadě čelí obvinění někdejší vedoucí odboru kanceláře hejtmanky Hana Mastrini. Policie ji stíhá kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Podle státní zástupkyně Gabriely Turkové se škoda pohybuje v rozmezí od jednoho do deseti milionů korun, uvedl dnes server Seznam Zprávy.

Více souvisejících

Jaroslava Jermanová (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy