Policie zadržela poslance Lubomíra Volného, už je opět na svobodě

Nezařazený poslanec Lubomír Volný byl po dnešní demonstraci na Václavském náměstí zadržen policií. Odpoledne byl propuštěn opět na svobodu, podle svých slov je v pořádku.

"Mám informace, že byl pan poslanec zajištěn poté, co opakovaně odmítl použít roušku," řekl serveru ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

K zadržení mělo dojít po demonstraci My společně, na které poslanec vystoupil. Ta byla následně po 12 minutách ukončena. Policie po dnešních demonstracích informovala o zadržení několika lidí, Volného ale nejmenovala. 

Volný kolem 17. hodiny zveřejnil na facebookovém profilu video po propuštění. "Jsem v pořádku, jsem na svobodě," oznámil na sociální síti svým sympatizantům. 

Volný má podobně jako ostatní poslanci imunitu, ta ale držitele neopravňuje k porušování zákonů a nařízení. Podle Ústavy totiž lze zadržet poslance, pokud je dopaden při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté.

Volný v poslední době nechvalně proslul řadou kontroverzních výroků i nevybíravým chováním. Ve Sněmovně opakovaně odmítá nosit ochranu obličeje, načež byl několikrát vykázán. Na lednové schůzi se dopustil incidentu, za což mu byla ze strany mandátového a imunitního výboru udělena pokuta.

Na sociální síti také šíří dezinformace a nepodložená tvrzení, sdílel například hoax o letadle DHL, které údajně mohlo v Česku šířit koronavirus nad Brnem. Je také znám jako propagátor léčby covidu-19 lékem ivermektin, jehož účinky proti nemoci zatím žádná studie prokazatelně nepotvrdila a vědci jsou k němu naopak skeptičtí.

Poslance také prošetřuje policie kvůli příspěvku, v něm Volný uvedl, že se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu. Součástí spiknutí má být podle jeho nepodložených tvrzení vražda několika pacientů.

Související

Lubomír Volný

Volný dostal u soudu za šíření poplašné zprávy o ivermektinu podmínku

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému (Volný blok) dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Podle obžaloby na sociálních sítích uvedl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný vinu odmítá. V závěrečné řeči prohlásil, že je nadále přesvědčen o pravdivosti informace. Proti verdiktu se na místě odvolal.
Lubomír Volný

Volný u soudu odmítl, že by kvůli ivermektinu šířil poplašnou zprávu

Bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok) dnes u soudu odmítl obžalobu ze šíření poplašné zprávy o léku ivermektin. Uvedl, že dostal informace o diskreditační kampani proti přípravku, kvůli které mohou lidé i zemřít. Odmítl se však vyjádřit k tomu, zda takové zprávy následně zveřejnil na sociálních sítích.

Více souvisejících

Lubomír Volný (SPD)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 18 minutami

před 44 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy