Popularita politiků: Hamáček porazil Babiše, Vojtěch si nevedl špatně, ukázal průzkum

Ze členů vlády a předsedů sněmovních stran lidé nejlépe hodnotí vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). V popularitě v porovnání s lednem předstihl premiéra Andreje Babiše (ANO) i další politiky. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury STEM, jehož výsledky dnes poskytla ČTK.

Hamáček si polepšil ve srovnání s lednem o 12 procentních bodů na 48 procent. Popularita mu rostla podle STEM v různých politických táborech, nejsilněji u sympatizantů hnutí ANO. Babišova popularita naopak klesla o pět procentních bodů na 45 procent. "Za poklesem vidíme jednak mírné zmenšení podpory hnutí ANO a jednak zhoršení jeho hodnocení u ostatních politických skupin," uvedla agentura.

Nejlépe hodnocení politici podle zářijového výzkumu @StemUstav: Hamáček (48% příznivých hodnocení), Babiš (45%), Vojtěch (43%), Maláčová (42%), Bartoš (40%), Schillerová (40%). https://t.co/ZaATbD7Pc6

— STEM (@StemUstav) September 21, 2020

Na třetí místo v hodnocení vybraných vrcholných politiků se dostal v září odstupující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Rezignaci ohlásil dnes, ve funkci ho nahradí vládní zmocněnec a jeho někdejší náměstek Roman Prymula. Vojtěcha v průzkumu vnímalo kladně 43 procent respondentů, o pět procentních bodů víc než v lednu. Autoři průzkumu tento posun vysvětlují zejména tím, že ho zná více obyvatel než v lednu. Za Vojtěchem figuruje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s popularitou 42 procent.

V první desítce popularity celkem 21 vrcholných politiků figurují pouze dva zástupci opozice. Na pátém místě pomyslného žebříčku je předseda Pirátů Ivan Bartoš, kterého hodnotí kladně stejně jako v lednu dvě pětiny respondentů, a na desátém šéf SPD Tomio Okamura s 34 procenty. Okamurova popularita se propadla o tři procentní body.

Z vládních činitelů zaznamenali největší propad popularity ministryně financí Alena Schillerová, a to ze 47 na 40 procent, a ministryně spravedlnosti Marie Benešová (obě za ANO) - ze 37 na 30 procent. O pět procentních bodů na 24 procent si pohoršila vůči lednu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), o čtyři procentní body na 26 procent ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a o tři procentní body na 18 procent ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Naopak významnější nárůsty agentura zaznamenala u ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO). Petříčka hodnotilo kladně 35 procent respondentů, tedy o osm procentních bodů víc. Havlíčkova popularita vzrostla z 31 na 38 procent.

Průzkum provedla agentura mezi 31. srpnem a 13. zářím. Odpovídalo v něm 1027 respondentů starších 18 let.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jan Hamáček politici průzkumy Vláda ČR Adam Vojtěch (ANO) Jana Maláčová (ČSSD) Ivan Bartoš (Piráti) Tomio Okamura Alena Schillerová Marie Benešová Tomáš Petříček Miroslav Toman Klára Dostálová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy