Poslanec Volný zneužívá smrt Lasici a Nedvěda k šíření dezinformací

Poslanec Lubomír Volný známý šířením dezinformací zneužívá smrt dvou velkých umělců, herce a baviče Milana Lasici a zpěváka a skladatele Františka Nedvěda. Oba podstoupili očkování proti covidu-19 a ačkoliv jsou příčinou smrti různé zdravotní problémy, Volný dává jejich úmrtí do souvislosti právě s očkováním.

Česko i Slovensko přišly o dva umělecké velikány. Legendární herec a komik Milan Lasica zemřel v neděli na selhání srdce, zatímco slavný český zpěvák a výrazná osobnost tuzemské country a folku František Nedvěd podlehl rakovině plic.

Oba umělci přitom podstoupili očkování proti nemoci covid-19, Lasica v únoru a Nedvěd před zhruba dvěma měsíci. Právě této informace nyní zneužívají odpůrci očkování, kteří tvrdí, že jejich smrt souvisí právě s vakcínami.

Mezi nejviditelnější šiřitele podobných nepravd patří poslanec Lubomír Volný, jeden z předních českých dezinformátorů mezi tuzemskými politiky. Je mimo jiné znám svými konspiračními teoriemi o souvislostech mezi leteckou dopravou a nárůstem počtu nakažených nebo chováním, které předvádí na půdě Sněmovny.

Nyní rozjel na sociálních sítích kampaň, v níž dává do souvislosti smrt obou umělců s očkováním. "Zvýšil se počet celebrit, které se nechají navakcinovat a které po vakcinaci nepříliš běžným způsobem zemřely. Bohužel se k nim přidal velikán československé kultury Milan Lasica, který byl propagátorem vakcinace," uvedl ve videu, které zveřejnil na sociální síti ve skupině Volný blok.

Dodal, že jeho skon "patří k těm, které vyvolávají otázky, protože je hodně atypický." Na svém twitterovém účtu pak v průběhu dnešního dne nadále poukazuje na to, že oba umělci podstoupili očkování, které dává do souvislosti s jejich smrtí.

"Nebojím se poukázat na fakt, že celebrity propagující otravu mRNA umírají poté, co se samy otrávily experimentálním, neověřeným a tudíž automaticky nebezpečným roztokem, který není očkováním," uvádí například.

Dezinformace vyvrátila pitevní zpráva 

Ve skutečnosti přitom nejde ani v jednom případě o atypické úmrtí, jak avizuje Volný. Nedvěd trpěl rakovinou plic a ačkoliv hovořil o svém vyléčení, u rakoviny není výjimkou její recidiva, zejména u některých typů, mezi které rakovina plic patří. Podle studií je navrátivší rakovina v případě plic nejen běžná, ale některé prameny dokonce uvádějí, že právě u rakoviny plic je dokonce šance na opakování vůbec nejvyšší.

V případě Lasici se pak Volný pravděpodobně inspiroval na Slovensku, kde dali jeho úmrtí do souvislosti s očkováním už krátce po jeho skonu. Situace vygradovala natolik, že rodina povolila zveřejní pitevní zprávy, která souvislost s vakcínou vyvrátila. Ta byla přitom zveřejněna dříve, než Volný publikoval své dezinformace ve videu či na twitteru.

"Tento případ jsme přezkoumali a jakoukoliv souvislost s očkováním můžeme jednoznačně vyloučit. Pan Lasica byl očkován 3. února. Se souhlasem jeho nejbližší rodiny můžeme zveřejnit, že byl dlouhodobě léčen na problémy se srdcem a zemřel na jevišti z důvodu selhání srdce," uvedl patolog a ředitel sekce soudního lékařství a patologické anatomie Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí Michal Palkovič.

Příznivcům Volného jeho lži nevadí, naopak

Z internetových diskuzí a reakcí na sociálních sítích je patrné, že Volný a jeho myšlenky se často setkávají s posměchem či naráží na nepřekroucenou realitu. Navzdory opakovanému šíření nepodložených a nepravdivých příspěvků ale má poslanec i jistou základnu svých příznivců, kteří jej aktivně podporují. 

Ti nejen aktivně kvitují názory, které skrze sociální sítě šíří, ale někteří je i aktivně rozvíjí. "Vakcína i vir jsou připraveny a testovány už spousty let a teprve po letitém výzkumu vakcíny a správném nastavení viru byl Covid vypuštěn. Byla vyvolena sorta lidí, kteří budou očkováni a přibere se ještě nějaké to procento dobrovolníků. Tito lidé zůstanou naživu po obrovské pandemii, která se chystá příští rok," píše například jeden z diskutujících pod videem, v němž Volný hovoří o úmrtí umělců. Podobné konspirace často sahající až do světa fantazie přitom nejsou mezi jeho příznivci výjimkou.

Volného také podpořily některé celebrity, například bývalá politička Jana Bobošíková, která se v minulosti proslavila řadou neúspěšných kandidatur, nebo zpěvačka a šiřitelka dezinformací Ilona Csáková či frontman skupiny Kamelot Roman Horký, který před pár dny prohlásil, že s Csákovou ve skutečnosti politické ambice nemají a své místo ve Sněmovně by nakonec zřejmě stejně neobsadil.

Související

Lubomír Volný

Volný dostal u soudu za šíření poplašné zprávy o ivermektinu podmínku

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému (Volný blok) dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Podle obžaloby na sociálních sítích uvedl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný vinu odmítá. V závěrečné řeči prohlásil, že je nadále přesvědčen o pravdivosti informace. Proti verdiktu se na místě odvolal.
Lubomír Volný

Volný u soudu odmítl, že by kvůli ivermektinu šířil poplašnou zprávu

Bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok) dnes u soudu odmítl obžalobu ze šíření poplašné zprávy o léku ivermektin. Uvedl, že dostal informace o diskreditační kampani proti přípravku, kvůli které mohou lidé i zemřít. Odmítl se však vyjádřit k tomu, zda takové zprávy následně zveřejnil na sociálních sítích.

Více souvisejících

Lubomír Volný (SPD) Milan Lasica František Nedvěd Boj proti dezinformacím a fake news

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 20 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 41 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 49 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy