Právní výbor dnes doporučil Senátu zamítnutí vládní pandemické novely

Senátní ústavně-právní výbor dnes doporučil plénu horní komory zamítnutí vládní pandemické novely, která mimo jiné rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření. Podle informací ČTK ze senátního odboru komunikace přijal výbor doporučení hlasy všech přítomných členů. Předlohu, která by dále umožnila posílat lidi do karantény či izolace také krátkou textovou zprávou, nyní projednává zdravotnický výbor. Senátní plénum se k ní sejde ve čtvrtek.

Zamítnutí navrhl členům ústavně-právního výboru podle informací odboru komunikace zpravodaj Jan Holásek z klubu SEN 21 a Piráti. V debatě se k předloze záporně stavěli například také Zdeněk Hraba (STAN), Michael Canov (SLK) a Miroslav Adámek (za ANO), tedy senátoři z vládního i z opozičního tábora.

Hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných opatření mají platit podle sněmovního znění novely do konce listopadu. Platný zákon předpokládá jejich účinnost do 28. února a vláda navrhovala prodloužení účinnosti zákona bez časového omezení. I v případě, že by Senát předlohu zamítl, Sněmovna by měla dost času jeho veto přehlasovat. Vládní většina k tomu má v dolní komoře dostatečný počet poslaneckých hlasů.

Navržená novela dá úřadům pravomoc nařídit testování na covid-19 prakticky všech skupin lidí, kteří pracují nebo chodí do školy, i předškoláků. Vydání mimořádných opatření by mohli hygienikům navrhovat i hejtmani. Restrikce by se nadále mohly týkat zejména omezení počtu návštěvníků nebo zákazníků, otevírací doby nebo povinnosti nosit respirátor. Úřady by mohly regulovat rovněž činnosti vykonávané mimo provozovny, například přímo u zákazníka. Jde třeba o kadeřnické služby a o kosmetiku. Horní hranici všech postihů, které mohou úřady uložit podle pandemického zákona, novela snižuje po sněmovních úpravách na pětinu.

Ve Sněmovně trvalo schvalování novely ve stavu legislativní nouze bez přestávek, které byly nejvýše dvouhodinové, zhruba 30 hodin. Předloha čelila v dolní komoře tvrdým obstrukcím poslanců opozičního hnutí SPD, které v horní komoře zastoupení nemá.

Parlamentní komory schvalují předlohu v době, kdy vláda oznámila uvolňování protikoronavirových opatření. Od čtvrtka se z rozhodnutí soudu a očekávaného verdiktu kabinetu lidé nebudou muset při využívání různých služeb prokazovat covidovým certifikátem, jenž dokládá, že jsou plně očkovaní nebo v posledním půlroce covid-19 prodělali. Příští týden má skončit plošné testování zaměstnanců a ve školách.

Související

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023) Komentář

Nejhorší masová vražda v dějinách ČR bude mít dohru. Přístup k dezinformacím se úplně změní

Čtvrteční tragická událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze může v české společnosti řadu věcí změnit, nemusí ale změnit vůbec nic. Masový vrah, chcete-li terorista, sebral život čtrnácti nevinným lidem, většinou vysokoškolským studentům či pedagogům. Prakticky okamžitě se vyrojily „zaručené zprávy“ o tom, že šlo o ukrajinského studenta, nebo že vláda maskuje své vlastní nekalé jednání. 
Peníze, ilustrační fotografie. Komentář

V Česku jsou zastánci práva na platbu hotovostí. Co (ne)patří do Ústavy?

Možná, že patříte také k tzv. „tvrdým“ zastáncům toho, aby v základní listině České republiky, tedy Ústavě, byla zakotvena třeba nejen ochrana vody, ale i povinnost obchodníků přijímat hotovost. Ani jedno, dle mého názoru, do Ústavy nepatří. Tahle témata totiž přece vůbec nesouvisejí s pravidly výkonu stání moci, ani se zaručením základních lidských práv. Požadavek prosazovat podobné záležitosti do Ústavy spíše připomíná honbu za levnými politickými body a čirý populismus.

Více souvisejících

zákony Senát ČR

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy