Přerušení těžby v OKD je podle Havlíčka logický a nutný krok

Za logický krok, který byl v dané chvíli nutný, považuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) rozhodnutí společnosti OKD zastavit od pátku těžbu ve všech dolech na Karvinsku. Těžba v OKD by měla být přerušena na šest týdnů. Podle Havlíčka mohou podniky v kraji získat uhlí jinde. Ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace dnes vyzvaly vládu, aby rozhodla kdy a za jakých podmínek těžba v dolech skončí úplně.

"S managementem OKD jsme dnes jednali. Pozastavení těžby z důvodu šíření koronaviru je logický krok, který byl v dané chvíli nutný. S ohledem na dodávky uhlí do regionu je to v tuto chvíli řešitelné, podniky v kraji mají možnost nakoupit jinde," řekl Havlíček ČTK. "Ministerstvo průmyslu a obchodu je jinak plně součinné v oblasti sanací a rekultivací po těžbě, a to prostřednictvím podniku Diamo," dodal.

Dosud byla těžba v OKD přerušena pouze v Dole Darkov, kde se před dvěma měsíci objevilo první ohnisko nákazy. Dnes firma oznámila, že od pátku zastaví těžbu ve všech dolech na Karvinsku. Firma k tomuto kroku přistoupila po zjištění nepříznivých výsledků plošného testování na koronavirus způsobující nemoc covid-19 v dolech ČSM.

Ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace dnes zaslaly otevřený dopis členům vlády s výzvou k prosazení strukturální a sociálně spravedlivé proměny regionu, která bude brát zřetel především na potřeby horníků. Podle ekologických aktivistů by vláda měla přijmout plán, který jasně řekne, kdy a za jakých podmínek se těžba v dolech ukončí. Držet by se měla termínu, který byl původně dohodnut při převzetí firmy státem, kdy se počítalo s postupným utlumováním těžby nejpozději do roku 2023. Jakákoli státní pomoc by měla být podmíněna schválením a naplňováním takového plánu, uvedly organizace.

"Nejhorší ze všeho je nejistota, co s firmou vlastně bude. Vláda by měla najít odvahu a tuto nepříjemnou otázku rozseknout," řekl dnes mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. Podle něj je lepší, když se doly uzavřou postupně za pár let podle jasného plánu a s dostatkem peněz z Evropy, které zajistí nová pracovní místa a nové možnosti v regionu, než kdyby firma měla padnout zničehonic a zaměstnanci by se ze dne na den ocitli bez práce i perspektivy.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček OKD ministerstvo průmyslu

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy