Prezident Miloš Zeman udělil dvě milosti

Prezident Miloš Zeman dnes udělil dvě milosti. Trest prominul muži, který poskytnutím první pomoci zachránil život další osobě, a vězni se závažným onemocněním srdce. Oba byli odsouzeni k nepodmíněným trestům, první za zanedbání povinné výživy, druhý za maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky. ČTK to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Miloš Zeman dohromady udělil 14 milostí. Už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Dnešní první případ omilostněného muže podle Ovčáčka do této kategorie nespadá. Zeman podle něj milost udělil muži, "který bez zaváhání poskytl první pomoc a zachránil tak život další osobě".

"Tento případ se vymyká tím, že omilostněný nesplňuje podmínku závažného zdravotního stavu. Pan prezident však považoval za správné ocenit tento mimořádný a chvályhodný skutek tím, že omilostněnému prominul zbytek nepodmíněného trestu odnětí svobody uloženého mu za přečiny zanedbání povinné výživy," uvedl mluvčí. Dodal, že muž už větší část svého trestu vykonal, ve výkonu trestu pracuje a ředitel věznice ho velmi kladně hodnotí.

Prezident republiky Miloš Zeman se ve čtvrtek dne 19. března 2020 rozhodl vyhovět dvěma žadatelům o milost: https://t.co/VG1k89bxJe

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) March 19, 2020

Ve druhém případě Zeman podle svého mluvčího přihlédl k dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu. Omilostněný trpí závažným srdečním selháním, které jej dle Hradu bezprostředně ohrožuje na životě. Kvůli nezvratnému poškození srdečního svalu ho čeká transplantace srdce. Již několik let proto není ve výkonu trestu a soud mu nástup opakovaně odkládá. "Prezident republiky v daném případě prominul omilostněnému muži zbytek nepodmíněného trestu odnětí svobody uloženého za přečiny maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky," uvedl mluvčí. Na současně uložený tříletý trest zákazu řízení motorových vozidel se udělená milost nevztahuje.

Návrh na omilostnění předložila Zemanovi ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Zeman si stanovil jako podmínky pro udělení milosti, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Nejkontroverznější Zemanovou milostí zůstává omilostnění doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman milost prezidenta prezident čr Česká republika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy