Prezident podle médií podal ve sporu se Šarapatkou odvolání

Prezident Miloš Zeman a jeho advokáti podali odvolání proti rozhodnutí v případu, v němž se od něho domáhá omluvy bývalý poradce z úřadu vlády Zdeněk Šarapatka. Omluvu se Zemanův advokát snaží odvrátit na procesní záležitosti. Případ by podle něj neměl řešit soud pro Prahu 1, ale pro Prahu 5, kde má žalovaný Zeman trvalé bydliště.

Informuje o tom zpravodajský web SeznamZprávy. Ústavní soud v únoru sdělil, že Šarapatka nemá žalovat kvůli pomluvě stát, ale přímo Zemana.

Kauzu má nyní řešit Obvodní soud pro Prahu 1. "Došlo k chybě, protože trvalý pobyt byl umístěn do Lumbeho vily. Což není pravda. Soudem pana Miloše Zemana je Obvodní soud pro Prahu 5, protože bydlí v Brdičkově ulici," řekl webu advokát Marek Nespala, který Zemana zastupuje.

Pražský městský soud bude nyní řešit, kde se bude o omluvě nakonec rozhodovat. Nespala pro web odmítl podezření, že žalovaná strana soudní jednání pouze zdržuje obstrukcemi. "Ten proces musí být čistý. Nemůže být pochyb o místní příslušnosti. Pokud nadřízený soud rozhodne jinak, tak my to budeme akceptovat," cituje web Nespalu. Také advokát Artur Ostrý, který zastupuje Šarapatku, řekl, že je důležité, aby se tato otázka vyřešila hned na začátku. "Já jsem jen jiného názoru než pan Zeman. Podle mě by ten případ měl řešit Obvodní soud pro Prahu 1,“ řekl webu Ostrý.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě. Šarapatka nejdříve zažaloval ministerstvo financí, podle tehdejšího výkladu totiž prezidenta nešlo přímo žalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se Šarapatkovi následně omluvilo. Podle Ústavního soudu však Zemanův výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce a prezident za něj odpovědný je. Ústavní soud se nezabýval pravdivostí výroku, ale jen tím, zda souvisel s prezidentskou funkcí.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Zdeněk Šarapatka soudy

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy