Vítězná ODS s TOP 09 v Brně zahájí v pondělí jednání o koalici

Vítězná ODS s TOP 09 v Brně zahájí v pondělí jednání o koalici. Bude jednat se všemi a podle volebního výsledku začne s hnutím ANO, v úterý bude následovat KDU-ČSL se STAN. Další dny se setká se zástupci ostatních stran, které se dostaly do zastupitelstva. Rozhodnutí udělá po jednání se všemi subjekty, a to nejspíš příští víkend. Novinářům to dnes řekla jednička kandidátky a primátorka Markéta Vaňková (ODS). Nevylučuje vznik žádné koalice.

Vaňková neřekla, jakou spolupráci preferuje. Uvedla však, že nevylučuje možnost pokračování nynější koalice, vznik koalice na vládním půdorysu nebo vznik koalice s ANO. Nepreferuje koalici s SPD, nicméně i s hnutím se chce bavit o případné možnosti, zda může v současné situaci v případné spolupráci s něčím přispět.

Brno vede v současnosti koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD. Ve vládě je koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se STAN a Piráty. Vaňková dnes se zástupci všech stran, které se dostaly do zastupitelstva, krátce jednala. "Říkala jsem už před volbami, že bych se ráda potkala se všemi. Vzájemně jsme si pogratulovali a já jsem jim předestřela myšlenku o dalším vyjednávání se všemi postupně podle výsledku voleb," uvedla Vaňková.

Začne hnutí ANO, naváže KDU-ČSL, ve středu bude možná kvůli svátku pauza, ale další dny budou vítězové voleb pokračovat v jednání s dalšími stranami - SPD, Trikolora a Moravané, Piráti a také ČSSD a Zelení s Žít Brno. "Všechny jsem poprosila, aby měli na jednání představu, jaké jsou jejich konkrétní programové vize a ty nejvýznamnější věci, na které se chtějí zaměřit. Chtěla bych, aby měli rozmyšleno, jací odborníci z jejich řad se budou chtít podílet na konkrétní gesci, protože pro mě je důležité sestavit tým, který následně povede město k rozvoji v tom smyslu, že bude složený z odborníků," zdůraznila Vaňková.

Doplnila, že si je vědoma i toho, že může vzniknout koalice bez ODS s TOP 09 jako vítězem voleb. Právě taková situace nastala před čtyřmi lety, kdy vítězství obhájilo hnutí ANO. Tehdejší lídr a primátor Petr Vokřál oznámil už vznik koalice, nakonec ale ANO putovalo do opozice, protože vznikla koalice bez vítěze složená z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD.

Lídr hnutí ANO v Brně René Černý považuje výsledek hnutí v komunálních volbách v moravské metropoli za dobrý. ANO sice vyhrálo před čtyřmi i osmi lety a nyní bylo druhé za ODS s TOP 09, přesto to Černý považuje za úspěch. ČTK řekl, že ještě před rokem a půl brněnská organizace ANO vůbec neexistovala. Tehdy ji zrušil předseda ANO Andrej Babiš kvůli korupční kauze Stoka. Černý chce o spolupráci jednat se všemi lídry subjektů, které se dostaly do zastupitelstva.

ANO získalo před čtyřmi lety v zastupitelstvu 18 mandátů, nyní 13. "Výsledek beru moc dobře, protože dostat 20,5 procenta po tom, co jsme před rokem a půl ani neexistovali kvůli zrušení buňky, tak je to vynikající výsledek," uvedl Černý. Babiš brněnskou organizaci zrušil kvůli možnému napojení lidí na korupční kauzu Stoka, která se týkala manipulace zakázek na radnici městské části Brno-střed. Ústřední postavou byl bývalý místostarosta a radní Jiří Švachula, který byl dříve členem ANO. Soud ho poslala na 9,5 roku do vězení.

Černý výsledek ANO srovnal s Prahou, kde hnutí získalo 19,33 procenta. "U nás je to super výsledek. Jsem si vědom toho, že v Brně byla vždy silná ODS i KDU-ČSL, takže jsme rádi, že jsme porazili společnou kandidátku KDU-ČSL a STAN," řekl Černý. Lidovci se STAN byli třetí. Kandidátní listinu hnutí ANO podpořila i bývalá ministryně financí a současná poslankyně a místopředsedkyně ANO Alena Schllerová. Kandidovala ze 30. místa, u kterého nebyl velký předpoklad, že by se dostala do zastupitelstva. Mandát získalo za ANO prvních 13 zastupitelů na kandidátce. Schillerová měla šestý nejvyšší počet preferenčních hlasů, o několik stovek více než ostatní kandidáti před ní nebo za ní.

Mluvit chce Černý se všemi stranami. "Jednat bych chtěl se všemi lídry subjektů, které se dostaly do zastupitelstva. Potkat se s nimi je slušnost. Chtěl bych znát jejich představy," dodal Černý. Se všemi subjekty chce jednat i primátorka Vaňková. ČTK řekla, že chce hledat programové průniky.

Související

Více souvisejících

Volby Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy