Průzkum: Ve Sněmovně by zůstalo devět stran. Piráti posílili, Klaus mladší propadl

Do Sněmovny by se v lednu podle agentury Kantar CZ dostalo všech devět nynějších sněmovních stran. Od minulého průzkumu v loňském listopadu posílilo vedoucí ANO a zejména Piráti, kteří se vrátili na druhou příčku před ODS. Mírně si polepšily i SPD a KSČM, těsně nad pětiprocentní hranicí byly TOP 09, ČSSD, KDU-ČSL a STAN. Volební model dnes zveřejnila Česká televize v pořadu Otázky Václava Moravce.

Hnutí Trikolora, které by v listopadu podle agentury překonalo pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory Parlamentu, v lednu získalo jen 2,5 procenta hlasů. Propad o čtyři procentní body vysvětlil analytik agentury Pavel Ranocha tím, že hnutí má jen 20 až 25 procent skalních voličů, zatímco u ostatních stran a hnutí je to v průměru dvojnásobek. Na výsledku modelu se podle sociologů podepsal růst důchodů i zdražování.

ANO by v minulém měsíci podle Kantar CZ volilo 30 procent lidí, což je v porovnání s listopadem nárůst o 1,5 procentního bodu.

Piráti, kteří si do čela v lednu znovu zvolili Ivana Bartoše, si polepšili o tři procentní body na 16,5 procenta. ODS, která si ve vedení v lednu ponechala Petra Fialu, klesla o dva procentní body na 12,5 procenta.

SPD by volilo 7,5 procenta lidí (nárůst o jeden procentní bod), KSČM 6,5 procenta (nárůst o 1,5 procentního bodu) a TOP 09 by získala 5,5 procenta, stejně jako v listopadu. Pětiprocentního zisku by shodně dosáhli sociální demokraté (pokles o jeden procentní bod), Starostové (pokles o 1,5 procentního bodu) a lidovci (nárůst o půl procentního bodu), kteří si do svého čela po odchodu Marka Výborného vybrali koncem ledna Mariana Jurečku.

Hnutí ANO by podle modelu agentury získalo v lednu až 83 poslanců, Piráti 37 a ODS 33. Další sněmovní strany by mohly mít po osmi až 12 poslancích. Nejnižší pravděpodobnost zvolení do dolní komory měla KDU-ČSL, které proto model nepřisoudil žádný mandát, dodala agentura.

Průzkum se uskutečnil od 13. do 31. ledna mezi 1200 respondenty. Statistická chyba volebního modelu se podle agentury v lednové vlně měření pohyboval v rozmezí plus minus 0,9 až tři procentní body.

Související

Více souvisejících

Volební preference Hnutí ANO Česká pirátská strana ODS KDU - ČSL ČSSD KSČM top 09 Trikolóra hnutí občanů Svoboda a přímá demokracie (SPD) Starostové a nezávislí (STAN) průzkumy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy