Radní ČT Šarapatka měl být odvolán kvůli komentáři na adresu Zemana, návrh neprošel

Volební výbor Poslanecké sněmovny se dnes nezabýval odvoláním člena Rady České televize Zdeňka Šarapatky. Zařazení bodu na program jednání nezískalo potřebných nejméně osm hlasů členů výboru.

Návrh Šarapatkovo odvolání předložila členka výboru Barbora Kořanová (ANO). Prosazuje ho kvůli jeho lednovému příspěvku na sociálních sítích. V něm Šarapatka ke společné fotografii prezidenta Miloše Zemana se zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) napsal: "Smrt je popleta: dobří odcházejí".

Vyřazení bodu z dnešního programu navrhl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Podle něj volebnímu výboru nepřísluší odvolávat nebo navrhovat odvolání členů mediálních rad a rozhodovat o tom má Poslanecká sněmovna.

Členové výboru se neshodli na programu jednání jako celku a poté hlasovali o každém bodu navrženého programu zvlášť a bod zabývající se Šarapatkou neprošel.

Výbor dnes doporučil ke schválení poslancům závěrečný účet Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za loňský rok. Rada loni hospodařila s rozpočtem 68,15 milionu korun. Z toho vyčerpala 63,94 milionu Kč a naopak vykázala příjmy z poplatků a pokut 5,755 milionu korun. Předseda rady Ivan Krejčí upozornil na to, že v rozpočtu na letošní rok chybí zhruba deset milionů korun na to, aby rada mohla plnit povinnosti vyplývající z nových evropských předpisů.

Výbor také vyzve ministra kultury ke změně legislativy tak, aby lépe upravovala povinnost soukromých televizí vybavovat své pořady titulky pro neslyšící a nedoslýchavé. Česká televize na titulkování zpráv a publicistiky vynakládá kolem 27 milionů Kč ročně.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Zdeněk Šarapatka Rada České televize Poslanecká sněmovna Barbora Kořanová (ANO) Česká televize Zbyněk Stanjura

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy