Středočeský kraj má malér kvůli zakázkám? Policie zasahuje u silničářů

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahuje v budově Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje, uvedl dnes server Aktuálně.cz. Silničáři v minulosti čelili kritice kvůli některým zakázkám. Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej pouze potvrdil, že útvar provádí úkony trestního řízení. Středočeský radní pro dopravu František Petrtýl (ANO) neměl o zásahu žádné informace.

"Náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Dozor vykonává Krajské státní zastupitelství v Praze, které má vyhrazeno podávání informací," řekl Ibehej. Dozorující krajský státní zástupce Pavel Staněk se podle Aktuálně.cz k věci po telefonu odmítl vyjádřit.

Na údajné nehospodárné chování krajských silničářů dlouhodobě upozorňuje středočeský zastupitel za opoziční ODS Michael Pánek, který kvůli svým podezřením už podal trestní oznámení. Podle něj správa proplácela i akce, které nebyly provedeny, škody Pánek vyčíslil na miliardu korun.

Petrtýl i hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) již dříve obvinění odmítli. Kraj naopak v minulosti podal trestní oznámení na Pánka kvůli údajně neoprávněné kontrole ve správě a údržbě silnic.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže také nedávno potrestal krajské silničáře pokutou 300.000 korun kvůli rozdělení veřejné zakázky na obnovu vodorovného dopravního značení. Správa a údržba silnic s verdiktem nesouhlasí a připravuje podání správní žaloby, kterou se bude domáhat zrušení rozhodnutí.

Související

Zimní počasí v Praze

Kde už je sníh odklizený a silnice posypané? Silničáři spustili nový web, online informuje o údržbě

 Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) spustilo nový web, který poskytuje informace o aktuální poloze vozidel zimní údržby a o času posledního provedeného ošetření u jednotlivých dálnic a silnic první třídy. ČTK to sdělila referentka Samostatného oddělení komunikace ŘSD Tereza Primová. Portál s názvem Pohyby vozidel zimní silniční údržby je k dispozici na adrese https://udrzba.rsd.cz/.
Zima, ilustrační fotografie

Silničářům stouply náklady kvůli zimní údržbě

Letošní zima byla pro silničáře v Česku náročnější než před rokem. Kvůli častějšímu sněžení a střídání teplých a mrazivých dnů vyjížděli častěji, spotřebovali více posypového materiálu a přibylo děr na cestách, což se promítlo do nákladů. V některých oblastech sypače stále jezdí. Krajské správy silničářů většinou vědí, že zimní údržba byla letos dražší, plyne z ankety ČTK.

Více souvisejících

Silničáři Středočeský kraj veřejné zakázky Národní centrála proti organizovanému zločinu Jaroslava Jermanová (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy