Ringo Čech v Ovčáčkově show: Lidi mě odmítají, protože jsem přítel Zemana. A Havel...

Hostem druhého dílu Talk show Jiřího Ovčáčka na televizi Barrandov byl hudebník, umělec a politik František Ringo Čech. V pořadu promluvil o dlouholetém přátelství s prezidentem Milošem Zemanem, ale třeba také o exprezidentovi Václavu Havlovi.

Jiří Ovčáček sice na úvod uvedl, že chce, aby jeho nový pořad byl „laskavý“ a aby se v něm „neřešila žádná velká politika“, přesto se otázkám na politiku nevyhnul. Po Aleně Schillerová si mluvčí Hradu na Barrandov pozval Františka Ringo Čecha.

Hudebník, umělec a bavič se rozpovídal o svém životě, pak se ale dostal i k politice. Sám Ringo Čech se totiž do politiky aktivně zapojil. Ovčáčka například zajímalo, kdy se poprvé setkal s Milošem Zemanem a jak na něj současný prezident zapůsobil. „My se známe strašně dlouho – 30 let. Ale ten první kontakt byl na hradeckém sjezdu, kde Miloš Zeman uspěl. Já se celý život chlubím tím, že mám nos na úspěšné lidi,“ chlubil se Ringo Čech s tím, že si ve své práci například vždy vybíral kvalitní interprety.

U Zemana jej prý zaujalo to, jak za něj na sjezdu lobbovali mladí lidé. „A pak když jsem ho slyšel mluvit. A taky jsme měli společného přítele, to byl Pavel Dostál. Takže vlastně Pavel mě s Milošem sblížil,“ vzpomínal hudebník. „My jsme vždy jednali jen jako přátelé, nikdy jsme spolu neprobírali politiku. Já byl ukázněný člen klubu. Takže k Milošovi jsem chodil na takzvanou kvartální becherovku,“ práskl Ringo Čech.

To prý probíhalo tak, že chodil do Zemanovy pracovny v Parlamentu. „Nalili jsme si malou, protože on říkal, že v práci nesmíme pít ani on, ani já. Dali jsme si, popovídali jsme si. On se ke mně vždycky choval slušně,“ vzpomínal. „Miloš je vtipnější, než my dva dohromady,“ pokračoval ve chvále umělec. „To v každém případě,“ notoval si s ním Ovčáček. Navíc mu prý vždy imponovalo, jak umí mluvit.

Vrátil se třeba také ke kauze článku Ferdinanda Peroutky. „Já jsem přesvědčený, že toho Peroutku četl. On nemá zapotřebí si vymýšlet,“ zastal se hlavy státu Ringo Čech, který chce podle svých slov prezidenta přesvědčit, aby si vzpomněl, kde text viděl. „To se nemohlo ztratit,“ myslí si.

O Zemanovi prý poslouchá i když jde třeba jen do Kauflandu. „U zeleniny mi paní říká, abych ho pozdravoval a že ho mají rádi. A vedle u sýrů mi chlap řekne: Kr*tén jeden, vždyť vy jste oba stejní – ty i ten tvůj prezident,“ svěřil se hudebník, co se mu běžně stává, když vyjde mezi lidi.

Ringo Čech ale na druhé straně lituje, že do politiky vůbec vstupoval. „Hrušínský mě varoval, Kocáb mě varoval, kačer mě varoval. Kocáb mi říkal: Nechoď tam, oni tě úplně zdeptaj, zlomí tě, budeš úplně bez humoru, sešlej stařec, je to hrozný. Byl jsem fakt blbej, když jsem si myslel, že něco dobrého zmůžu,“ postesl si hudebník. Který za sebou má od 90. let bohaté politické zkušenosti.

„Umělec se do toho nemá plést. Je hodně lidí, co odmítají moje věci jen proto, že jsem přítel prezidenta. Je to smutné. Ale na druhou stranu si říkám, že na to mají právo. Oni nechtějí mít obrázek od člověka, který chodí na becherovku na Hrad,“ směje se umělec.

Na Zemanovi se mu prý líbí také to, že nazývá věci pravými jmény. Ringo Čech totiž přiznal, že se mu hnusí už samo spojení „politická korektnost“. „Společnost se dostala pod rostoucí vliv menšinových zájmových skupin. A s jídlem roste chuť. Začne to starostí o vaše zdraví,“ vysvětloval na příkladu kouření.

Svěřil se ale také, že uznává charsitsty za jejich tehdejší otevřený odpor. „Já Havla strašně uznávám jen pro to, kolik si vytrpěl. Sedět čtyři roky, když vám pak řeknou, že budete prezidentem, to by se málokomu chtělo. My jsme se báli, nevypadalo to, že se něco změní. Když jsme byli s Schelingrem na Rudém náměstí, byli jsme maličcí. Já jsem říkal: Jirko, my v tomhle umřem, v téhle hrůze. A šli jsme jak schlíplý slepice. Dneska už vím, že nic není úplně jistý, můžou se stát věci neuvěřitelné,“ prozradil. Dnešní mladí lidé prý ve srovnání s tehdejší dobou nic nevědí. „Ti by se podělali v první řadě, ti novináři,“ tvrdí Ringo Čech.

Došlo i na téma dezinformace a fake news.„Na internetu teď koluje takový pamflet Milion chvilek pro demokracii. Jsem tam podepsaný já jako autor. Není to pravda, je to podvrh. Je to hanebnost, hloupý a cynický, zlý, nevtipný. Kdo mě zná, ví, že jsem to nenapsal. Ale to je nevýhoda sociálních sítí a internetu – že nejste dohledatelný. Já tam mám mnoho jmenovců a nejsem to já. To mi na dnešní době vadí,“ dodal.

Související

František Ringo Čech

František Ringo Čech je po mrtvici v nemocnici

Česko si od nedělního večera dělá strach o jednu z nejzábavnějších osob v českém šoubyznyse. František Ringo Čech, který má letos v létě oslavit kulaté 80. narozeniny, je podle dostupných informací v ohrožení života.

Více souvisejících

František Ringo Čech Miloš Zeman Jiří Ovčáček politika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 4 minutami

před 43 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

před 1 hodinou

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy