KOMENTÁŘ | Rozklad státu? Babišova vláda penězi pro důchodce nic nového nenavrhla, skrývá jen selhání

KOMENTÁŘ - Nikoho už dnes asi nepřekvapí, že komunikace je jednou z věcí, v níž vláda Andreje Babiše a jeho hnutí ANO v kooperaci s koaliční ČSSD totálně selhala. A jak se nyní ukazuje, pokračuje v tom nadále. Namísto toho, aby se jala vysvětlovat to, co od začátku koronakrize vlastně provádí, vzala si za rukojmí nejzranitelnější skupinu - seniory. Těm přitom Babiš ještě na začátku srpna nechtěl přidat skoro nic, nyní hovoří o 6000, ale ačkoliv se v éteru hovoří o tom, jak Babiš rozkrádá Česko, ve skutečnosti možná nejde o nic nového. Jen to vypadá mediálně dobře.

Příspěvek ve výši 5000 až 6000 korun pro seniory až dnes začal dostávat reálnou podobu. Zatímco v sobotu šlo ještě o plácnutí do větru, které sice mnohým zvedlo mandle, ale z zásadě mu chybělo podrobnější vysvětlení, nyní se ukazuje, o co by vlastně mohlo jít.

Zákonná valorizace pro seniory na příští rok činí v průměru zhruba 800 korun. Vláda už několik týdnů spekuluje o navýšení nad rámec, což by nebylo poprvé, zatím ale nebylo jasné, kolik by taková částka mohla činit.

Hovořilo se o třech až čtyřech stovkách, Babiš ale na počátku srpna připustil dohromady s valorizací navýšená zhruba o tisícovku. Už v té době bylo jasné, že Česko se řítí do rekordního rozpočtového deficitu. Neuplynul však ani měsíc a premiér otočil o 180 stupňů. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v pondělí předloží návrh na jednorázový bonus pro důchodce 6000 korun, což Babiš bezostyšně podporuje. Co by ne, volby se blíží a senioři jsou podle něj zřejmě nejjednodušší cílová skupina, na kterou cílit.

Podle původního návrhu se příspěvku měli důchodci dočkat ještě letos, případně příští rok. Nyní se ale ukazuje, o co skutečně jde. Maláčová totiž v Otázkách Václava Moravce v České televizi připustila, že by důchodci nemuseli dostat jednorázový bonus, měsíčně 500 korun navíc k valorizaci.

Sice jde v zásadě o stejnou částku, rozdělení do 12 měsíců ale mediálně nevypadá tak dobře. I když nejde v zásadě o nic jiného, než o čem se hovořilo už před několika týdny. Vláda tak pouze potřebovala rozčísnout vody a zlepšit svůj mediální obraz poté, co se v posledních měsících ukázalo, že její schopnost komunikovat s občany je doslova tragická.

Jenže...

Ukazuje se to nadále. Až by se chtělo říct, že pravá ruka neví, co dělá levá, což se sice děje leckde, ale v souvislosti se zdravím a duševní příčetností občanů by to mělo být neodpustitelné. Ve skutečnosti ale vše napovídá tomu, že se Babišovi lidé a potažmo i Babiš sám obává jakéhokoliv konfliktu s občany.  

Jeden den totiž ministerstvo zdravotnictví oznámí návrat roušek, a den na to se lidé začnou bouřit. To se samozřejmě Babišovi nehodí, a tak se hned další den se do věci vloží jako "hrdinný zachránce".

Potopí sice svého obětního beránka Adama Vojtěcha, ale vyhoví aspoň části obyvatel. Vypadá spasitelsky, a to, že podle slov ministra zdravotnictví Babiš o chystaném nařízení o rouškách dopředu věděl, protože na jednání byl, už je jen "drobnost".

I ta ale poukazuje na to, že vláda v komunikaci selhává. Nikdo nechce shazovat svého ministra, protože už dlouho sílí hlasy po jeho odvolání. A tak se vymyslela výmluva s tím, že došlo k přehodnocení na základě změny situace. 

Ta se ukázala hned den na to, co vláda oznámila zmírnění původních opatření. V Česku přibylo rekordních více než 500 nakažených za den. Covid-19 mají Babišovi lidé stejně tak dobře pod kontrolou, jako svou vnější komunikaci.

Ostatně tento víkend to opět ukázal. Jednorázový příspěvek pro seniory byl totiž pojmenován jako "rouškovné" a měl by kompenzovat útrapy seniorů během koronakrize. Při vší úctě k seniorům, šlo o jednu z mála skupin lidí, jejichž příjmů se vládní nařízení prakticky nedotkla. 

Ano, i lékaři dostali bonus, ale za to, že nasazovali své životy a riskovali zdraví. Senioři by měli dostat příspěvek za to, že museli sedět doma a chránit se? Jistě, psychicky to pro ně nebylo nic moc, omezení kontaktů je nepříjemné pro každého. Ale dělali to především pro své zdraví.

Tohle však vláda lidem zapomněla říct. A neříká jim to dodnes. Proto se stává terčem kritiky, protože doteď nebyla schopna pořádně vysvětlit, proč dělá to co dělá. Nebylo by tedy lepší vysvětlit veřejnosti, proč je dobré roušky nosit a dbát na své zdraví, a ne namísto toho slíbit někomu tisíce korun navíc?

Bylo, ale mediálně by to před volbami nevypadalo tak dobře. Tak či tak by senioři měli dostat své zasloužené peníze, o tom asi nikdo nepochybuje. Babišova vláda by si je ale neměla brát jako rukojmí.

Související

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Více souvisejících

důchody Vláda ČR Andrej Babiš Jana Maláčová (ČSSD) Adam Vojtěch (ANO) komentář

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 31 minutami

před 1 hodinou

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 6 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy