Senát o článku 66 asi rozhodne dříve než Sněmovna

Podmínky pro převod pravomocí prezidenta byly podle senátní ústavní komise naplněny kvůli zdravotnímu stavu Miloše Zemana. Senát by o přenesení pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny měl rozhodnout ještě před ustavením dolní parlamentní komory, tedy do 8. listopadu.

Senátní komise se na tom dnes shodla jednomyslně hlasy všech osmi přítomných členů. Nejbližší schůze horní komory začne 26. října, další má být 5. listopadu.

Předseda komise Zdeněk Hraba (STAN) označil za "velmi pravděpodobné", že Senát bude o převodu pravomocí rozhodovat v prvním listopadovém týdnu. Senát by se měl usnést na tom, že "prezident republiky nemůže svůj úřad vykonávat ze závažných zdravotních důvodů", uvedl Hraba. Předpokládá, že komise připraví podrobnější návrh usnesení horní komory.

Hraba poukázal na vyjádření Zemanova lékaře a ředitele Ústřední vojenské nemocnice Miroslava Zavorala, podle něhož jeho pacient nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Možnost, že by se tato situace v následujících týdnech změnila, hodnotí Zavoral jako málo pravděpodobnou. Hraba si proto nemyslí, že bude třeba další lékařský posudek Zemanových schopností vykonávat nyní prezidentské pravomoci.

Komise s ohledem na zhodnocení Zemanova zdravotního stavu konstatovala, že "podmínky stanovené článkem 66 Ústavy České republiky o náhradním výkonu funkcí prezidenta republiky jsou dány". Doporučila, aby po jednání s představiteli Sněmovny byl Senát "první parlamentní komorou, která příslušné usnesení přijme ještě před ustanovením Poslanecké sněmovny".

Podle tajemníka komise a profesora ústavního práva Jana Kysely by časový odstup mezi schůzemi parlamentních komor, na nichž se bude rozhodovat o aktivaci ústavního článku 66, neměl být příliš veliký kvůli případným žádostem o přezkoumání, zda se zdravotní stav Zemana mezi zasedáními jednotlivých komor nezměnil.

Převod pravomocí prezidenta by mohl trvat v případě potřeby až do konce Zemanova mandátu na počátku přespříštího roku, ústava to neřeší. Kterákoli z komor by ho ale mohla podle Kysely zrušit, pokud by souhlas s přenesením pravomocí odvolala. Hraba se s tím ztotožnil. Ke zrušení by podle Hraby mohla jedna z komor přistoupit v případě, že by například Zeman osobně dal výrazným projevem najevo, že je schopen znovu se ujmout svého úřadu. V takovém případě by pro Hrabu lékařský přezkum Zemanových znovunabytých schopností nebyl třeba.

Místopředseda komise Michael Canov z klubu Starostů vyčetl dosluhujícímu předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO), že nesvolal v této věci nynější Sněmovnu, které končí mandát ve čtvrtek. "Podle mého názoru k tomu byl povinen na základě informací, které zjistil Senát, nebo si je měl zjistit předtím sám," řekl Canov. Poukazoval na to, že několik týdnů nikdo nebude plnit funkci vrchního velitele ozbrojených sil. "Předseda Poslanecké sněmovny nekonal a měl konat," přidala se členka komise a někdejší předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS). Podle sněmovního jednacího řádu však musejí poslanci dostat pozvánku na schůzi nejméně pět dnů předem.

Část jednání komise byla zhruba na tři čtvrtě hodiny neveřejná po dobu, kdy ji předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) informoval o obsahu Zavoralova dopisu k zdravotnímu stavu prezidenta a prognóze dalšího vývoje a členové komise o něm diskutovali.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Senát ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy