Senátoři kvůli termínu voleb žádají výslech Babiše, obrátili se na Ústavní soud

Skupina senátorů, která u Ústavního soudu (ÚS) zpochybnila vyhlášený termín sněmovních voleb, žádá o přednostní projednání návrhu a výslech předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Návrhem, který ÚS dnes zpřístupnil na svém webu, se jako soudce zpravodaj bude zabývat Vojtěch Šimíček, který patří k expertům na volební problematiku. V době působení u Nejvyššího správního soudu předsedal volebnímu senátu.

Na ÚS se minulý týden obrátili senátoři za Starosty. Prezident Miloš Zeman podle nich neobvykle časným vyhlášením termínu voleb do Sněmovny zneužil svou pravomoc. Starostové poukazují na údajný zásah do férovosti volební soutěže a zvýhodnění vládních stran vůči vznikajícím opozičním koalicím. Pod návrhem je podepsáno 18 senátorů, kromě 15 členů klubu Starostů také lidovci Josef Bazala a Patrik Kunčar a Herbert Pavera (TOP 09).

Sněmovní volby se budou konat 8. a 9. října. Prezidentovo rozhodnutí spolupodepsal premiér Babiš. V médiích pak Babiš uvedl, že jej Zemanovo rozhodnutí překvapilo. Právě Babišova veřejná vyjádření, podle Starostů nejednoznačná a zmatečná, jsou důvodem, proč žádají ústní jednání a premiérův výslech.

"Lze očekávat, že toto jednání může ozřejmit, jak se podpis předsedy vlády na rozhodnutí prezidenta dostal, zda se tak vůbec stalo s jeho vědomím, případně zda s prezidentem premiér o stanovení tohoto termínu alespoň jednal, jak věc posoudil atp.," stojí v návrhu. ÚS koná veřejná ústní jednání jen výjimečně, loni plánoval jediné jednání, které kvůli koronavirové pandemii nejprve odložil, poté zrušil.

Do limitu 90 milionů korun na kampaň se po vyhlášení voleb započítávají veškeré náklady na volební propagaci. Strany a hnutí se ovšem musí do voleb přihlásit až začátkem srpna. Podle Starostů není důvod pro regulaci volební kampaně, když ještě nebude jasné, které strany budou kandidovat samostatně a které v koalici. Rozhodnutí prezidenta podle Starostů zvýhodňuje vládní představitele, jejichž oficiální vyjadřování k vládní agendě se za kampaň samo o sobě nepovažuje.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš volby 2021 Ústavní soud ČR Senát ČR Miloš Zeman Starostové a nezávislí (STAN) prezident čr

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Joe Biden

Americké zbraně na Moskvu nezaútočí, zdůraznil Biden

Spojenými státy poskytnuté zbraně nesmí Ukrajina použít k útoku na ruské hlavní město Moskvu, uvedl americký prezident Joe Biden ve čtvrtek. Kyjev s nimi sice může útočit na území Ruska, ale povolení ze strany Washingtonu má své omezení. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Putin řekl, jaký dopad budou mít volby v USA na vztahy s Ruskem

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že výsledek amerických prezidentských voleb neovlivní rusko-americké vztahy. Tuto informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy